Τρίτη, 19/03/2024 | 08:28

Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

706 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/07/2016, 8:31 πμ | 0 σχόλια

Αντιπροσωπεία από μέλη της νεολαίας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ»συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Συλλόγου κ.Χαϊτίδου Στέλλα, συμμετείχε στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, Ποντιόπουλα  τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς παρευρέθηκαν στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου 2016.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν  στόχευσαν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων .
Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιείχε  διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Για τέσσερις μέρες περίπου 450 νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον, έκαναν καινούργιους φίλους, έμαθαν καινούργια πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του, διασκέδασαν, πέρασαν ένα αυθεντικό μήνυμα ενότητας στον ποντιακό χώρο και βέβαια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να παραμείνει ζωντανή η παράδοση. Η παράδοση του Πόντου, της αλησμόνητης πατρίδας, την οποία έχουν χαράξει βαθιά μέσα στην ψυχή τους τα ακούσματα από τους προγόνους τους. 
Σχημάτισαν με τα σώματα τους μπροστά από το Ναό, «Αραθυμώ σε Πατρίδα»
 Ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο με φόντο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια υπόσχεση στον εαυτό τους ότι θα αγωνίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους γι’ αυτόν το σκοπό.
Δεν ξεχνάμε.
Ο αγώνας συνεχίζεται, το μήνυμα δόθηκε, ο Πόντος ζει και οι νέοι το αποδεικνύουν.
«Αραθυμώ σε Πατρίδα»
18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα