Πέμπτη, 18/04/2024 | 17:20

Πρέβεζα: κάλεσμα της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, για τους πρόσφυγες

608 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/06/2016, 1:25 μμ | 0 σχόλια

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας συστάθηκε στις 17 Μάρτη 2016 στα πλαίσια καλέσματος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.
Λίγο πριν έρθουν οι Πρόσφυγες στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου για ακόμη μια φορά ήταν συγκλονιστική για την κάλυψη άμεσων αναγκών των συνανθρώπων μας. Από τότε και μέχρι σήμερα οι δράσεις μας πολλές. Στήσαμε το πρώτο ιατρείο και συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην κάλυψη αναγκών σε φάρμακα και όχι μόνο. Έχοντας επισημάνει πως η λύση βρίσκεται στην ενδυνάμωση και στελέχωση των Κέντρων Υγείας αλλά και των Νοσοκομείων και για τους πρόσφυγες και για όλους τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών μας. Είχαμε καθημερινή επαφή με το χώρο μέσω μελών της πρωτοβουλίας μας για πάνω από δύο μήνες. Και συνεχίζουμε να έχουμε τακτική επαφή με τον ευαίσθητο χώρο του στρατοπέδου. Πραγματοποιήσαμε με την ομάδα του θεατρικού παιχνιδιού και τους εμψυχωτές του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ημέρα παιχνιδιού.
Καταγράψαμε τις εγκύους. Δημιουργήσαμε το σπίτι για τις εγκύους στην Πρέβεζα και οι πρώτες δύο γυναίκες γέννησαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο σπίτι με τις οικογένειες τους. Προσφέρθηκε άλλο ένα σπίτι στο οποίο φιλοξενείται μια ακόμη οικογένεια Σύριων. Πραγματοποιήσαμε αντιπολεμική πορεία στο Άκτιο. Συνεχίζουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις ανάγκες που υπάρχουν. Επισημαίνουμε έπειτα από κάθε συνέλευση που πραγματοποιούμε τις ελλείψεις, επιδιώκοντας μόνο την καλυτέρευση της καθημερινότητας στον δύσκολο χώρο του στρατοπέδου, επιδιώκοντας τις ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, διαπιστώνοντας δυστυχώς την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης λόγο πολιτικών αποφάσεων.
ΔΕΝ επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένταση, σεβόμενοι κυρίως την ταλαιπωρία και την εκμετάλλευση που μέχρι τώρα έχουν υποστεί οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, που είναι θύματα βίας και πολέμου. Επισημαίνουμε από καιρό πως οι συνθήκες εγκλεισμού και ιδρυματοποίησης ανθρώπων που κουβαλούν τραύματα δεν θα έχει καλό επακόλουθο και η λύση βρίσκεται στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Σε αυτή την τρομακτικά δύσκολη συγκυρία που όλοι μας είμαστε θύματα των πολιτικών λιτότητας και βαθειάς οικονομικής κρίσης δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί ο χειρότερος εφιάλτης της σύγχρονης ιστορίας με στρατόπεδα συγκέντρωσης, ολοκληρωτισμό και φασιστικές πρακτικές και πολιτικές. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και θεωρούμε ανεπίτρεπτη την στροφή στην ξενοφοβία, στην μισαλλοδοξία, στον φόβο και την ανασφάλεια που καλλιεργούν οι ίδιοι που δημιουργούν τις κρίσεις. 
Με τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας χωρίζουν όμως πολλά με την αλαζονεία των ηγεσιών της ΕΕ, και μ’ αυτούς που καταπατούν τα δικαιώματα μας καθημερινά για να ταΐσουν τους κολοσσούς, την οπλοβιομηχανία και τους τραπεζίτες, καταστρέφοντας ολόκληρους λαούς και χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η δική μας.  
Οι συνελεύσεις μας είναι ανοιχτές και απευθύνονται στον κάθε πολίτη που θέλει να προασπιστεί τη ζωή του, που θέλει να προασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθημερινά και συντονισμένα χάνονται.
Σας περιμένουμε στην επόμενη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, στις 15 Ιούνη και ώρα 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα