Τρίτη, 14/07/2020 | 06:50

ΛΥΣΗ στο πρόβλημα φορολογικής -ασφαλιστικής ενημερότητας των ΟΤΑ

280 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/06/2016, 8:41 πμ | 0 σχόλια

Με παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλου, «μπαίνει τέλος» στις περιπέτειες των Δήμων, σχετικά με την έκδοση Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας και μίας σειράς από θεμάτων, που έχουν προκύψει και αφορούν στις οφειλές Δημοτικών Επιχειρήσεων, δίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ειδικοτερα, σύμφωνα με την γνωμοδότηση υπ. αρ. 160/2016, η οποία εκδόθηκε μετά από ερώτημα του Υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, που υπάγονται σε συμψηφισμό οφειλών, τους παρέχονται για τα ποσά που ρυθμίζονται συγκεκριμένα ευεργετήματα:
• Τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
• Αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται.
• Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορεί να καθορίζονται επιπλέον στοιχεία ως προς τη διαδικασία του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ του Δημοσίου, των ασφαλιστικών Ταμείων, των δήμων και των περιφερειών. 
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, οι οφειλές προς το Ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ των αμιγών Δημοτικών Επιχειρήσεων, απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις και η εξόφληση τους γίνεται υποχρεωτικά από τους Ο.Τ.Α. που τις έχουν συστήσει.
Μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε: «Η γνωμοδότηση που εκδόθηκε δικαιώνει την αυτοδιοίκηση και απαλλάσσει τους αιρετούς από περιπέτειες και προβλήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των δήμων. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζω την ικανοποίηση μου για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, η οποία συνέβαλε προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους μας».
Epoli.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα