Σάββατο, 20/04/2024 | 08:20

Ο Μητσοτάκης πρόεδρος της ΝΔ-Συνεχίζεται η οικογενειοκρατία και η καταμέτρηση,…

572 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/01/2016, 8:46 μμ | 0 σχόλια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, που αναλαμβάνει το τιμόνι του κόμματος σε ένα πολιτικό σκηνικό που έχει ανάγκη μια σταθερή, δυναμική, με προτάσεις αξιωματική αντιπολίτευση.Είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «αουτσάιντερ» τονίζοντας ότι η ιστορία της ΝΔ έχει αποδείξει ότι τα αουτσάιντερ κερδίζουν.
Μία διορατική δήλωση, μία επιτυχημένη πρόβλεψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ξεκίνησε με χαμηλές προσδοκίες την κούρσα της διαδοχής και «στέφθηκε» καθαρά ως ο 9ος πρόεδρος της ιστορικής παράταξης. Μια εκλογή που χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη ανατροπή» και συνέχιση της οικογενειοκρατίας.

Προηγήθηκαν τέσσερις κουραστικοί μήνες προεκλογικής εκστρατείας, που έβγαλαν στην επιφάνεια κρυμμένα πάθη, εσωκομματικές έριδες, πισώπλατα μαχαιρώματα και επίδειξη ισχύος από τις «συνιστώσες» του κόμματος. Εικόνα που καταρράκωσε την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία της κομματικής αντιπολίτευσης και την άφησε στην άκρη του πολιτικού σκηνικού παρά τις προσπάθειες του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη.Το πρώτο μεγάλο μήνυμα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «γροθιά» για την παλιά φρουρά
 που επί δεκαετίες κατηύθυνε το κόμμα. Η ήττα του Κώστα Καραμανλή που στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν μεγάλο σοκ για τον ίδιο αλλά και το «καραμανλικό» μπλοκ. Η ψήφος των νεοδημοκρατών ερμηνεύεται ως ανάγκη να κλείσει η πόρτα του «παλαιού καθεστώτος» και να ανοίξει μία άλλη χωρίς βαρονίες, εσωκομματικές ίντριγκες και στασιμότητα.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έβαλε διλήμματα και στόχους, απέταξε «μητσοτακικές», «σαμαρικές» και «καραμανλικές» ταμπέλες και πέτυχε να πείσει ότι θα εγγυηθεί τη δημιουργία της μεγάλης κεντροδεξιάς και θα καταθέσει μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.Και αυτό φέρνει μεγάλο πονοκέφαλο και στο Μαξίμου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εντελώς διαφορετική ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εντοπίσει τους κατάλληλους χειρισμούς μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος φέρνει ένα φρέσκο άνεμο την ώρα που ο ίδιος και το κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται μπροστά σε δύσκολους κάβους και έχουν ήδη υποστεί πολιτική φθορά έχοντας μάλιστα πλέον και μεγάλο μέρος της κοινωνίας απέναντί τους.

Δύσκολο θα είναι το μονοπάτι και για το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να «αλώσει» και τα δικά τους κάστρα.

Αρνούμενος ορολογίες του προηγούμενου αιώνα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε πρώτος το νήμα μιλώντας για μία «πολυτασική» ΝΔ που θα αυτοπροσδιοριστεί με ουσιαστικούς πολιτικούς όρους, με σεβασμό στην ιστορία του κόμματος αλλά χωρίς αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης και χωρίς ταξικό πρόσημο.

Χαρακτηριστική είναι δήλωσή του τρεις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. «Η δική μου ΝΔ, η ΝΔ των 400.000 και πλέον πολιτών, αλλά και όλων εκείνων που υπό την ηγεσία μου θα την πλαισιώσουν, θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους όσοι δέχονται τις αρχές μας. Την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Αντίπαλός μας είναι τα άκρα του πολιτικού φάσματος και ο λαϊκισμός». 

Οι προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα

Οι κάλπες έκλεισαν στις 8.00 και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει, καθώς τα πρώτα φαξ με τα επίσημα αποτελέσματα από την περιφέρεια έχουν φτάσει στην ΚΕΦΕ. Tα επιτελεία και των δύο υποψηφίων κάνουν υπολογισμούς και παρουσιάζουν αποτελέσματα που δίνουν σε αμφότερους το προβάδισμα, ωστόσο η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη (53%-47%). 

Συγκεκριμένα, οι εκλογολόγοι δίνουν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη με 53%, όσο περνά η ώρα και όσο ενσωματώνονται τα αποτελέσματα. Μάλιστα, στο 50,82% των ψήφων ο κ. Μητσοτάκης πέρασε μπροστά με ένα ποσοστό πάνω από 50%.

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα