Σάββατο, 15/03/2025 | 19:13

Θανάσης Καββαδάς: Ομιλία σε Ν/Σ του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ρύθμιση κόκκινων αγροτικών δανείων

57 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/02/2025, 9:07 πμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών – Η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και ξεκινά από την στήριξη στον παραγωγό» – Ομιλία στη Βουλή 

 

Ομιλία στη Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βασικότερο σημείο τις νέες ευνοϊκές διατάξεις για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. 

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην αυριανή, θλιβερή επέτειο των 2 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι οι πολίτες που θα συγκεντρωθούν στους χώρους συνάθροισης θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για δικαιοσύνη.

 Ανέφερε ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μας συγκλόνισε όλους, καθώς έχουμε παιδιά, γι’ αυτό και μπροστά στον πόνο των γονιών που έχασαν τα δικά τους έχουμε μόνο σεβασμό και ενσυναίσθηση. Τόνισε ότι συμμεριζόμαστε το αίτημα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς αυτό είναι το εύλογο και το αυτονόητο στη δημοκρατία, και ισχύει για όλους. Σχολίασε τέλος ότι και η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη και ως Κυβέρνηση πορεύεται με συνέπεια, με γνώμονα τη δικαιοσύνη και με κοινωνική ευαισθησία, για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. 

Περνώντας στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή δημιουργείται ένα νέο και κυρίως βιώσιμο πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για 20.000 περίπου αγρότες και για 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα. Παρέπεμψε στην συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ο ειδικός διαχειριστής, σε μία διαφωτιστική τοποθέτηση, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που θα τους βοηθούσε να προσφέρουν βιώσιμους διακανονισμούς.

Τόνισε ότι αυτό διορθώνεται με το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ξεκάθαρη στόχευση να δημιουργήσει ένα διαφανές και βιώσιμο πλαίσιο για την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, με διατάξεις που:

 

Πρώτον, δίνουν τη δυνατότητα στον εκκαθαριστή να κάνει κούρεμα και απομείωση οφειλών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Τράπεζα της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης μιας συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.

Δεύτερον, δίνουν τη δυνατότητα διακανονισμού σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε οφειλέτη. Αν ένας αγρότης βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει το δάνειο του, υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων που, πέρα από τη διαγραφή μέρους του χρέους, μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη χρονική επέκταση της αποπληρωμής του ή μια αναδιάρθρωση της οφειλής. 

Τρίτον, δίνουν τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης από εξειδικευμένο διαχειριστή. 

Και τέταρτον, στο κομμάτι της διαφάνειας, υποχρεώνει τους εκκαθαριστές να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τα χρονικά πλαίσια και τις εναλλακτικές λύσεις που θα προτείνονται στους δανειολήπτες, ενώ θα υπάρχει εποπτεία από την Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων για την τήρηση αυτών των σχεδίων.

Απαντώντας στην κριτική, τόνισε ότι το νομοσχέδιο δίνει το περίγραμμα ενός νέου πλαισίου που θα διευκολύνει την ρύθμιση των δανείων, χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες, όπως είπε, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός νόμου. Σχολίασε μάλιστα ότι αυτό το γνωρίζουν οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική και εξέφρασε την απορία γιατί επιμένουν σε μία μηδενιστική προσέγγιση, ειδικά όσοι από αυτούς κυβέρνησαν και δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. 

Σύντομη αναφορά έκανε και σε άλλες θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, με τις οποίες:

  • Αναμορφώνεται ο θεσμός των διεπαγγελματικών οργανώσεων, στις οποίες εντάσσονται πλέον και οι  τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
  • Διευκολύνεται η διαδικασία εκπόνησης σχεδίων βόσκησης, αφού πλέον δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθέτει σε έναν τρίτο φορέα, όπως ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία είναι κρίσιμα για την ελληνική κτηνοτροφία.
  • Αναβαθμίζεται η λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας, που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των παραγωγών στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Δίνεται πενταετής παράταση των μισθωτικών  συμβάσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η αγροτική παραγωγή έχει ζωτική σημασία για την οικονομία – και όχι μόνο. 

Σχετίζεται πρώτα από όλα με την διατροφική επάρκεια και αυτάρκεια της χώρας. Σχετίζεται με τις εξαγωγές και το ισοζύγιο πληρωμών. Σχετίζεται ακόμα με την βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό και με πολλούς άλλους κλάδους. 

Γι’ αυτό θα τολμούσα να πω ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. 

Και η στήριξη ξεκινά από τον παραγωγό – είτε πρόκειται για χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, είτε για ενισχύσεις και αποζημιώσεις, είτε πρόκειται για ρύθμιση δανείων, είτε για οποιαδήποτε θεσμική μεταρρύθμιση όπως ο νόμος που συζητάμε. 

Γι’ αυτό και είναι δεδομένη η θετική ψήφος μας στο νομοσχέδιο.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα