Με στόχο την ολοκλήρωση των έργων της μαρίνας Χίου σε δύο χρόνια από σήμερα, στα τέλη του 2026, πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπογραφή σύμβασης για τις εργασίες μεταξύ του Ομίλου TEFAS Group και της χιώτικης κατασκευαστικής εταιρείας Ζενιώδης – Πικούνης.
Παρουσία πολιτικών προσώπων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων υπηρεσιών, στελεχών του επιχειρηματικού χώρου παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα του έργου κατασκευής της μαρίνας Χίου που από το 2018 ανέλαβε ο Όμιλος TEFAS και διαθέτει πλέον όλες τις αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει άμεσα. Στο τέλος του α’ τριμήνου του 2025 αναμένεται εξάλλου να ξεκινήσουν και τα χερσαία έργα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της TEFAS Group Ηλίας Τέφας, σημείωσε ότι είχαν τη συμπαράσταση όλων των φορέων από την ώρα που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη μαρίνα. «Υπόσχομαι ότι το έργο θα υλοποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα ’ναι το στολίδι για το νησί», σημείωσε και μετέφερε την εμπειρία από τις μαρίνες σε Άκτιο και Πρέβεζα, τις οποίες κατασκεύασε η εταιρεία του.
Με θερμά λόγια μίλησε για την εταιρεία ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, επισημαίνοντας τη γνωριμία του είτε ως καθηγητής στο ΕΜΠ είτε ως Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Άδραξε δε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον παρόντα βουλευτή Χίου της ΝΔ Νότη Μηταράκη, καλώντας τον να βοηθήσει ώστε το αεροδρόμιο να τελειώσει.
«Η Χίος αλλάζει και γίνεται προορισμός», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νότης Μηταράκης επαινώντας την δράση του ιδιωτικού τομέα. Σε ότι αφορά το έργο του αεροδρομίου, εξέφρασε την ευχή να αποσυρθεί η προσφυγή που έχει κατατεθεί κατά των έργων του αεροδρομίου και πρόκειται να εξεταστεί εντός του Δεκεμβρίου. Ως εκκρεμότητες για το νησί χαρακτήρισε, δε, το χωροταξικό και το υδρευτικό.
«Μπήκατε στην οικογένεια της Χίου», καλωσόρισε την εταιρεία ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.
Λίγο αργότερα δέχτηκε τις ευχαριστίες τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός του Σταμάτης Κάρμαντζης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Βασίλη Τέφα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εκτός της ανάγκης να προχωρήσει το έργο του αεροδρομίου, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει το master plan του λιμανιού και η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.
Η μαρίνα Χίου είναι η πρώτη παραχώρηση που έγινε το 2018 με τη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες, και έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια. Έχοντας ήδη περάσει μία πενταετία μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων ο Β. Τέφας σημείωσε ότι δεν θέλουν να χαθεί λεπτό παραπάνω. Σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο ο όμιλος έχει τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η χρηματοδότηση είναι και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με την ολοκλήρωση των έργων, όπως τα παρουσίασε ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας ΤΡΙΤΩΝ η Μαρίνα Χίου θα μπορεί να φιλοξενεί 133 σκάφη, μέχρι και 30 μέτρα, ενώ θα έχει και 45 χερσαίες θέσεις εναπόθεσης σκαφών. Επίσης, θα αποκτήσει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο με 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής, βγάζοντας από την αφάνεια την περιοχή που έχει μείνει στην ίδια κατάσταση εδώ και 20 χρόνια περίπου και με στόχο να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού στον τομέα του Yachting.
ΠΗΓΗ-φώτος: ertnews.gr