Δευτέρα, 22/07/2024 | 00:28

Η πιο συχνή ασθένεια των ταξιδιωτών: Πώς προλαμβάνεται – Πότε λαμβάνουμε φάρμακα

50 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/07/2024, 9:52 πμ | 0 σχόλια

Κάθε χρόνο, 25-50% από τους 100 εκατομμύρια ταξιδιώτες που επισκέπτονται τροπικές και αναπτυσσόμενες χώρες προσβάλλονται από διάρροια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Για τη συχνότερη σχετιζόμενη με ταξίδι λοίμωξη ενοχοποιούνται παθογόνοι μικροοργανισμοί, που μεταδίδονται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού είτε μέσω της επαφής με μολυσμένα χέρια, ποτήρια, πιάτα κ.α..

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το shigella και το campylobacter ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών, ενώ παράσιτα όπως το Gardia lamblia αποτελούν το συχνότερο αίτιο εμφάνισης διάρροιας μετά την επιστροφή από ταξίδι. Διάρροια των ταξιδιωτών μπορούν να προκαλέσουν και ιοί, όπως ροταϊοί, αδενοϊοί, νοροϊοί. Πολύ σπανιότερα, η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε μη λοιμώδη αίτια όπως αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, άγχος ή jet-lag.

Χώρες της Ασίας, Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής αποτελούν τους πιο επίφοβους προορισμούς, ακολουθούμενοι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Νότιας Αφρικής και Καραϊβικής.

 

Η λοίμωξη έχει οξεία έναρξη συνήθως και εκδηλώνεται με 3 ή περισσότερες υδαρείς κενώσεις την ημέρα, με περίπου 3% των ασθενών εμφανίζει 10 ή περισσότερες κενώσεις την ημέρα. Πυρετός, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος και αδυναμία είναι άλλα συχνά συμπτώματα, ενώ σπάνια αναφέρεται αίμα στα κόπρανα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια των ταξιδιωτών αποτελεί μία ήπια και αυτοπεριοριζόμενη νόσο. Οι περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνονται μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του ταξιδιού, είναι ήπιες και διαρκούν 2-5 ημέρες. Ωστόσο, περίπου ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες με διάρροια θα χρειαστεί να τροποποιήσει τις δραστηριότητές του.

Οδηγίες προφύλαξης

Σύμφωνα με τον Οδηγό Υγείας για ταξιδιώτες στο εξωτερικό από το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ:

Τηρείτε τα προληπτικά μέτρα κατά την κατανάλωση τροφίμων και ποτών.
Καταναλώνετε ασφαλή υγρά για την αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών. Να έχετε μαζί σας ειδικά φακελάκια ή ταμπλέτες που διαλύονται στο νερό, ειδικά εάν ταξιδεύετε με παιδιά.
Ακολουθείτε ελαφριά δίαιτα: αποφύγετε τα λίπη, τα άβραστα λαχανικά και φρούτα, τον καφέ, το αλκοόλ και τα καρυκεύματα.
Χρησιμοποιείτε αντιδιαρροϊκό φάρμακο που σας έχει προτείνει ο ιατρός σας πριν την αναχώρηση, αν οι διαρροϊκές κενώσεις είναι >4 την ημέρα. Η χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων (βισμούθιο, λοπεραμίδη) απαγορεύεται σε παιδιά <2 ετών, στην περίπτωση που η διάρροια συνοδεύεται από πυρετό >38,5°C ή στην περίπτωση παρουσίας αίματος/βλέννης στα κόπρανα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 2 ημέρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή μετά την επιστροφή σας ή εάν έχετε αιματηρή διάρροια ή πυρετό, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο με σύσταση του ιατρού σας, αν η διάρροια είναι έντονη (>6 κενώσεις/ημέρα) ή αν συνοδεύεται από πυρετό.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα