Σάββατο, 22/06/2024 | 06:15

Τα ψάρια που πρέπει να βάλουμε άμεσα στο πιάτο μας για περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο

67 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/06/2024, 3:25 μμ | 0 σχόλια

Μια πρόσφατη μελέτη ενθαρρύνει την ενσωμάτωση περισσότερων ψαριών αλιείας, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος και η ρέγγα, στη διατροφή μας. Αυτά τα ψάρια, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην εκτροφή σολομού, είναι πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, Β12 και ωμέγα-3, μέρος των οποίων χάνεται όταν καταναλώνουμε μόνο το φιλέτο σολομού.

Η έρευνα δείχνει ότι η εκτροφή σολομού οδηγεί σε καθαρή απώλεια βασικών θρεπτικών συστατικών. Η άμεση κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων, από την άλλη, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία, μειώνοντας παράλληλα τη ζήτηση για πεπερασμένους θαλάσσιους πόρους. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Nature Food.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη ροή των θρεπτικών συστατικών από τα βρώσιμα είδη ψαριών αλιείας, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές προς τον εκτρεφόμενο σολομό, στον οποίο χορηγήθηκαν. Διαπίστωσαν μείωση σε 6 από τα 9 θρεπτικά συστατικά στο φιλέτο σολομού και συγκεκριμένα σε ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, ωμέγα-3, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Α, ενώ αντίθετα τα επίπεδα σεληνίου και ψευδαργύρου παρουσιάζονταν αυξημένα.

Ωστόσο, τα περισσότερα ψάρια αλιείας καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες σε μικρότερες μερίδες, ιδίως όσον αφορά στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα