Σάββατο, 27/07/2024 | 04:22

Εφορία: Σε ποιες περιπτώσεις θα διαγράφονται τα χρέη

118 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/06/2024, 3:12 μμ | 0 σχόλια

Νέα απόφαση της ΑΑΔΕ για τη διαγραφή οφειλών των πολιτών προς την Εφορία. Με την εν λόγω απόφαση ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής θέτει μια σειρά από κριτήρια για να εγγραφεί ένα χρέος στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης. Τα κριτήρια αυτά έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η κίνηση αυτή οδηγεί περισσότερο σε «πάγωμα» χρέους παρά σε διαγραφή.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ περνά από κόσκινο όλους τους οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να εντοπίσει εκείνους που έχουν τη δυνατότητα ή την περιουσία για να εξοφλήσουν μέρος ή το σύνολο των χρεών τους. Ενώ την ίδια ώρα η Αρχή θα βάζει στην άκρη τα χρέη που δεν έχουν καμία πιθανότητα να εισπραχθούν αφού πρώτα όμως διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο στους οφειλέτες και διαπιστώσει ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία (βασικά είναι ανύπαρκτα ή ελάχιστα σε σχέση με το χρέος) και ταυτόχρονα έχουν ληφθεί εναντίον τους όλα τα αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και ποινικές διώξεις. Τα χρέη αυτά δεν θα διαγράφονται αλλά θα μπαίνουν στο «ψυγείο».

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι οφειλές που θα χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες», μετά την πάροδο δεκαετίας και υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να διαγραφούν αλλά σε όλο αυτό το διάστημα οι οφειλέτες αλλά και όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα