Δευτέρα, 20/05/2024 | 13:41

Θ. Καββαδάς: Μεταφέρεται το Ειρηνοδικείο Βόνιτσας στη Λευκάδα, όπου διατηρούνται το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία

61 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/05/2024, 6:37 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Μεταφέρεται το Ειρηνοδικείο Βόνιτσας στη Λευκάδα, όπου διατηρούνται το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία – Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη θα επιταχύνουν την απονομή δικαιοσύνης» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε πριν το Πάσχα ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς,  στο τελευταίο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σχετικά με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. 

Εισαγωγικά ο Βουλευτής τόνισε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί ένα διαχρονικό ζητούμενο, καθώς υπήρξε στόχος πολλών Κυβερνήσεων από όλα τα κόμματα, στόχος που ωστόσο έμεινε στο πεδίο των εξαγγελιών. Και σήμερα, τόνισε, όσοι αναφέρονται στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης περιορίζονται σε ευχολόγια, όταν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται τόλμη, μεταρρυθμιστική στόχευση και αποφασιστικότητα

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με την εντολή των πολιτών στην υλοποίηση μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής ατζέντας στον τομέα της δικαιοσύνης, κάνοντας ευρείες αλλαγές στους κώδικες του ποινικού, αστικού και διοικητικού δικαίου, ψηφιοποιώντας διαδικασίες και λειτουργίες της δικαιοσύνης, υλοποιώντας αποφασιστικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και δημιουργίας νέων και σύγχρονων κτηρίων για τις υπηρεσίες της δικαιοσύνης. 

Περνώντας στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, ανέφερε ότι εισάγει διατάξεις που αφορούν στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και τη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας. Ταυτόχρονα, τόνισε, υλοποιείται ο στόχος της αναδιάρθρωσης των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ενώ ορίζονται οι έδρες πρωτοδικείων, οι παράλληλες και περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων κάθε περιφερειακής ενότητας, καθώς και οι κατά τόπους αρμοδιότητά τους. 

Σχολίασε δε ότι η χωροταξικού χαρακτήρα αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας εξορθολογίζει το δικαστικό σύστημα αλλά και τις δομές του, αφού τα 63 ειρηνοδικεία  που είναι στις έδρες των πρωτοδικείων συγχωνεύονται με τα υφιστάμενα πρωτοδικεία και στο επίπεδο των δικαστών και στο επίπεδο των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ειρηνοδικείων θα μετατραπεί σε περιφερειακά πρωτοδικεία. Εξήγησε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις της περιφέρειας θα δικάζονται εκεί και δεν θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές, διασφαλίζοντας έτσι τόσο την αρχή της εγγύτητας σε ό,τι αφορά στη σχέση απονομής δικαιοσύνης και πολίτη, όσο και την αρχή της επιτάχυνσης της απονομής της. 

Υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα οι 916 ειρηνοδίκες εκδίκαζαν το 20% των αστικών υποθέσεων και το υπόλοιπο 80% μαζί με τις ποινικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό τις εκδίκαζαν οι 1.200 πρωτοδίκες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Αντίθετα, τόνισε, με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου αυτοί οι 1.000 περίπου ειρηνοδίκες θα μπουν πλέον στην πρώτη γραμμή της μάχης για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ με την κατάλληλη κατάρτιση θα αποσυμφορήσουν τον όγκο δουλειάς και υποθέσεων που έχουν επωμισθεί οι πρωτοδίκες, στον οποίον είναι φύσει αδύνατο να ανταπεξέλθουν. 

Κατέληξε λέγοντας ότι, πλέον, με την αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, θα υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό 2.100 πρωτοδικών που θα δώσουν αποφασιστικά και με επιτυχία τη μάχη για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τη νέα χωροταξική διάρθρωση των δικαστηρίων, τόνισε ότι παύουν να υπάρχουν ειρηνοδικεία και κάθε νόμος θα έχει κεντρική έδρα πρωτοδικείου στην οποία θα υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών. Θα υπάρχουν, επίσης, παράλληλες και περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα μεγάλων αποστάσεων και γεωγραφικής ασυνέχειας, όπως είναι σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. 

Παρέθεσε το παράδειγμα της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας, στην οποία διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών με έδρα τη Λευκάδα, ενώ στο χωροταξικό πεδίο αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε: 

«113 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για τη διάρθρωση των υπηρεσιών της ελληνικής δικαιοσύνης, έρχεται μια νέα θεσμική μεταρρύθμιση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή με το νέο δικαστικό έτος. 

Μετά από 113 χρόνια ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοσύνης, επέρχεται χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια στηρίζεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από την πλειοψηφία των πολιτών».

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα