Σάββατο, 27/07/2024 | 03:26

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας συμμετείχε στην δράση« Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2024

100 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/05/2024, 5:47 μμ | 0 σχόλια

  Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας με Λ.Τ. συμμετείχε στην δράση που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού « Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2024 που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στη μαθητική κοινότητα.

   Οι μαθήτριες και οι μαθητές των ομίλων Πολιτισμού, Τεχνολογίας και Υγείας στο πλαίσιο της δράσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν θρησκευτικούς, ιστορικούς και περιβαντολλογικούς θησαυρούς.

Έτσι:

  Στις 24/05/2024 το σχολείο σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας επισκέφτηκε την μονή Αβάσσου όπου τους μαθητές καλωσόρισε θερμά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο πάτερ Αλέξανδρος και η προϊσταμένη Τ.Β.Α.Μ της Ε.Φ.Α. Πρέβεζας κ. Ελπίδα Σαλταγιάννη οι οποίοι επιμελήθηκαν προσωπικά τόσο την ξενάγηση-ενημέρωση όσο και την παροχή γεύματος στα παιδιά. Τους ευχαριστούμε απείρως για τη φιλοξενία, τις γνώσεις και τα ιδιαίτερα μικροδώρα. Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφτηκαν τον νερόμυλο και τον παλιό κλίβανο της μονής. 

 

  Στην επόμενη στάση συναντήθηκε η ιστορία με τη φύση και την παράδοση. Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, νεροτριβή Αγίου Γεωργίου και Λούρος ποταμός. Οι μαθητές μας απόλαυσαν με την ψυχή τους το δροσερό νερό του ποταμιού, θαύμασαν τη μεγαλειώδη κατασκευή του ρωμαϊκού υδραγωγείου και παρακολούθησαν την παραδοσιακή διαδικασία καθαρισμού υφασμάτων με τη δύναμη του νερού. Ο τελευταίος σταθμός η λίμνη Ζηρού, ένα προϊστορικό σπήλαιο που κατέρρευσε και δημιουργήθηκε αυτό το φυσικό κάλλος. Εκεί οι μαθητές/τριες απόλαυσαν τις φυσικές ομορφιές και έμαθαν για τους λαϊκούς μύθους που πλαισιώνουν την ιστορία της λίμνης και τη Ζηρόπολη που αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό πυρήνα της εποχής.

  Στις 23/05/2024 οι μαθητές των ομίλων Τεχνολογίας και Πολιτισμού επισκέφτηκαν το εργαστήριο ψηφοθέτησης του Μουσείου και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Νικόπολης. Τα παιδιά δημιούργησαν αντίγραφο από ψηφιδωτό της Βασιλικής Β’ της Αλκίσωνος στο Μουσείο και περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο με τη βοήθεια αρχαιολόγου.

   Και η σχολική μας χρονιά έλαβε τέλος με ιστορικούς, περιβαντολλογικούς και πολιτιστικούς τίτλους.

Ευχαριστούμε πολύ!

Τους οικοδεσπότες στη μονή Αβάσσου χαιρέτησε η Διευθύντρια του 1ου Πρότυπου γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. κ. Καινουργιώτη – Τσόλκα Κωνσταντούλα.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

  • Ομίλου Τεχνολογίας : Πασσά Όλγα
  • Ομίλου Πολιτισμού: Γιαννούλη Σοφία
  • Ομίλου Υγείας: Μαγαλιού Μαρία

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα