Σάββατο, 27/07/2024 | 03:22

Οι αυγομαχίες αναβίωσαν και φέτος στη Μονή Κοζύλης

149 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/05/2024, 5:34 μμ | 0 σχόλια

Οι αυγομαχίες ένα αγαπημένο έθιμο που “ζωντανεύει” στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής αναβίωσε και φέτος στην ιστορική Μονή Κοζύλης στη Δ.Ε Ζαλόγγου.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στις αυγομαχίες ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες του Πόντου.
Την όμορφη εκδήλωση διοργάνωσαν οι τοπικοί Σύλλογοι και οι Τοπικές Κοινότητες Ν. Σαμψούντας και Ν. Σινώπης, προσφέροντας σε όλους παραδοσιακά κόκκινα αυγά ώστε να ξεκινήσει το “τσούγκρισμα” και να αναδειχθεί ο νικητής.
Στις αυγομαχίες μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος , ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου,οι πρόεδροι της Σαμψούντας Βασίλης Φουντούκογλου , Ν.Σινώπης Χρήστος Τερζόγλου κλπ.
Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Κριτήριο επιλογής των αυγών είναι ο ήχος του αυγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια.
Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό. Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των ποντίων στην περιοχή μάλιστα, μαζί με τις αυγομαχίες γίνονταν και αγώνες πάλης .

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα