Πέμπτη, 23/05/2024 | 04:45

Ξεχωριστή η πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα-Θα αναβιώσει το έθιμο σπασίματος των Κανατιών

111 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/05/2024, 9:57 πμ | 0 σχόλια

Ξεχωριστή θα είναι και φέτος η πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα. Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί του Μ.Σαββάτου μόλις η καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει χαρμόσυνα θα αναβιώσει το σπάσιμο των κανατιών στο ιστορικό κέντρο και άλλες γειτονιές της πόλης.
Το δρώμενο κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους από τις γειτονιές τους κάνοντας θόρυβο, ενώ διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας χάρη στους καταστηματάρχες και τους κατοίκους του γραφικού στενού Σαιτάν Παζάρ και τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε όλη τη αγορά.
Εκατοντάδες κόσμου πιάνουν από νωρίς θέση στα δρομάκια γύρω από τον Ι.Ν του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να δουν τα μπότια να πέφτουν από ψηλά και συνάμα να ρίξουν τα δικά τους, ενώ σε όλους μοιράζονται από το Δήμο νηστίσιμα τοπικά γλυκίσματα και πήλινα κιούπια στο πλακόστρωτο της Λαϊκής Αγοράς.
Η πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα είναι ένα έθιμο γνωστό πλέον ανά το πανελλήνιο, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από τον Δήμο να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Μετά το σπάσιμο η Δημοτική Φιλαρμονική Πρέβεζας θα παίξει Αναστάσιμες μελωδίες για τους επισκέπτες της πόλης μας .

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα