Σάββατο, 27/07/2024 | 03:31

ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ «Από τη φιλαρμονική Πρέβεζας στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας.»

180 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/05/2024, 5:25 μμ | 0 σχόλια

Για το φως της Αλήθειας δημοσιοποιώ τα παρακάτω σχετικά με το θέμα της παρουσίας της οικογένειας Μάκη  Μάτσα στην πατρογονική της γη και την προτομή του Μίνου Μάτσα σε σημείο της πόλης.

Ένας από τους σκοπούς του Πολ. Συλ. «Πρέβεζα» είναι και η αναζήτηση προγόνων μας με θετική προσφορά στην ελληνική κοινωνία , που λόγω καταγωγής τους να αποτελούν αρραγή ενότητα με το παρελθόν μας, για να τους τοποθετήσουμε στην ιστορία  του τόπου μας.

Γεγονότα ,χώροι και μορφές έπρεπε και πρέπει να είναι οδοδείκτες της ζωής της Πρέβεζας και γέφυρες που οδηγούν στο παρελθόν και δίνουν σε αυτή τους ιστορικούς της χυμούς.

Ο Μίνως Μάτσας ήταν γόνος οικογένειας Πρεβεζάνων Εβραίων ,εγκατεστημένων στην Πρέβεζα από τις αρχές του 18ου αιώνα.

 Ήταν Έλληνας Πρεβεζάνος  εβραϊκού θρησκεύματος. 

Μυθιστορηματική η ζωή του από τη «Φιλαρμονική της Πρέβεζας στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας » όπως αυτή εξιστορείται σε έντυπα και ηλεκτρονικά κείμενα.

Αυτή την προσωπικότητα θελήσαμε να ενσωματώσουμε στο ψηφιδωτό της πολύπλευρης και ανεξερεύνητης ακόμα σε πολλά σημεία ιστορίας μας, όπως έγινε πρόσφατα για τη δασκάλα –λογοτέχνη  Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου ,μητέρα της μεγάλης ηθοποιού Ειρήνης Παπά ,την ποιήτρια Κλεαρέτη Δίπλα –Μαλάμου, τον αντιστασιακό ήρωα δημοσιογράφο Κώστα Τσαλόγλου κ.λπ. ,για να διατηρηθούν στη μνήμη μας σαν φωτεινά παραδείγματα άυλης κληρονομιάς με τόσους άλλους από το παρελθόν-και όσους υπολείπονται ακόμη-ορατοί στον πολιτιστικό και ιστορικό ορίζοντα της πατρίδας τους Πρέβεζας.

Συνδετικός κρίκος με το σημερινό πατριάρχη της οικογένειας Μάκη Μάτσα η κοινή γνωστή Πρεβεζάνα Χριστίνα Χορμοβίτη. Η πρόταση του Συλλόγου μας να αναδείξουμε σε μία λιτή και σεμνή –όπως κάθε προηγούμενη-εκδήλωση την  προσωπικότητα και τη δημιουργική διαδρομή του Πρεβεζάνου πατέρα του τον συγκίνησε και τον χαροποίησε ιδιαιτέρως. Έθεσε τον εαυτό του στη διάθεσή μας και κατέθεσε τη δική του πρόθεση χρηματοδότησης μιας προτομής του πατέρα του και τοποθέτησής της σε ένα σημείο της πόλης .

Διαχρονική αρχή του Πολ. Συλ . «Πρέβεζα» η συνεργασία –όταν αυτή γίνεται αποδεκτή –με το θεσμό της Δημοτικής Αρχής σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού .Στον επικεφαλής αυτού του θεσμού υποδείξαμε στον κ. Μάτσα να καταθέσει την πρόθεσή του και αυτό πραγματοποιήθηκε στην πρώτη επίσημη συνάντηση  Δημάρχου ,Μ. Μάτσα και Πολ. Συλ. «Πρέβεζα».

Ο Δήμαρχος  αποδέχθηκε την πρόταση και σε έναν περίπατο που ακολούθησε στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης  ο κ.Μάτσας ζήτησε την τοποθέτηση της προτομής στην νοτιοανατολική είσοδο της πλατείας Ανδρούτσου.

Το Δ.Σ.  του Συλλόγου αντιπρότεινε στο Δήμο την τοποθέτησής της στο πλακόστρωτο απέναντι από την είσοδο του ΟΤΕ ,εκεί που υπήρχε η Συναγωγή και συναντάται συμβολικά ο δρόμος με το κτίριο της Φιλαρμονικής (21ης  Οκτωβρίου ) και ο δρόμος που κατοικούσε η οικογένεια Μάτσα(Κ. Καρυωτάκη).

Συγχρόνως κατέθεσε και την πρόταση ,κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων της προτομής, να διοργανωθεί από το Δήμο σε συνεργασία με τον Πολ. Συλ. «Πρέβεζα» και την ουσιαστική υποστήριξη της οικογένειας Μάτσα μία ετήσια γιορτή λαϊκής παραδοσιακής μουσικής (φεστιβάλ) ,πανελλήνιας εμβέλειας, με πυρήνα τα τραγούδια των Καφέ Αμάν, λαϊκών καφενείων που «άνθισαν » στην Πρέβεζα την εποχή του μεσοπολέμου (κυρίως στο Σεΐταν Παζάρ) και ανέδειξαν σημαντικούς Πρεβεζάνους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές ( Δημήτρης Καλλίνικος-Αραπάκης,-η σπουδαιότερη ίσως φωνή του μεσοπολέμου-Δημήτρης Τζάρας ,Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης  κ.λ.π) .

Η πρόταση έτυχε θετικής αποδοχής από τον κ. Δήμαρχο  και τον κ. Μάτσα .Όλα τα παραπάνω αποφασίσθηκαν και προτάθηκαν ομόφωνα, πριν από αρκετούς μήνες ,από το τότε Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι τελικές αποφάσεις και ο σχεδιασμός υλοποίησης τους είναι αρμοδιότητα και δικαιοδοσία της Δημοτικής Αρχής .

Το ίδιο και το μέγεθος της παρακαταθήκης ,που θα αφήσει στην Πρέβεζα ο «επαναπατρισμός» της  σημαντικής αυτής προσωπικότητας του μουσικού μας πολιτισμού.

Η αμνησία και η μιζέρια έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες που κινδυνεύουν να μείνουν στο τέλος χωρίς πηγές έμπνευσης  και χωρίς ιστορία .

 

Σημείωση: Η «Μουσική γιορτή» εάν αποφασισθεί να διοργανωθεί, θα μπορούσε να συνοδεύεται συγχρόνως με ένα καμπ μουσικής, διάσπαρτο σε όμορφους δημόσιους και ιδιωτικούς (αυλές, καφέ, κ.λπ.) χώρους. Μία μουσική πανδαισία να τυλίγει την πόλη μας!

 

                                                                                        Λογοθέτης Κώστας

                                                                                                   Πρώην Πρόεδρος 

Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα