Σάββατο, 27/07/2024 | 03:53

Μήνυμα του Θανάση Καββαδά, για την 160η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

74 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/05/2024, 7:59 πμ | 0 σχόλια

21 Μαΐου 1864 – 21 Μαΐου 2024.

160 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα. 

160 από την ημέρα που το όνειρο έγινε πραγματικότητα, με την παράδοση του «Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων» από τους Άγγλους στην Ελλάδα. 

43 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 και 34 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, τα Επτάνησα ήταν η πρώτη από τις ελληνικές περιοχές που άρχισαν να επιστρέφουν στη μητέρα πατρίδα. 

Ήταν η αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου για όλον τον ελληνισμό. 

Η εθνική κυριαρχία χρειάστηκε τους αγώνες και τη θυσία χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών και στα Επτάνησα και παντού.

Αυτούς τους αγωνιστές θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους Επτανήσιους προγόνους μας, αλλά και όλους τους Έλληνες, που, από αγάπη για την πατρίδα, διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για να ενωθεί το Έθνος σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ελεύθερο Ελληνικό Κράτος. 

Θυμόμαστε και τιμούμε τον μεγάλο μας Λευκαδίτη ποιητή, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, ο οποίος στο ιστορικό ψήφισμα της Βουλής της Επτανήσου εξέφραζε «τον διάπυρον πόθον και την ανέκαθεν σταθερά θέληση» του Ιόνιου Λαού για ένωση «μετά του Βασιλείου της Ελλάδος». 

Θυμόμαστε και τιμούμε τα μεγάλα ιδανικά που φώτισαν το δρόμο των ηρώων: τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ενότητας. 

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις Επτανήσιες και τους Επτανήσιους!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα