Δευτέρα, 17/06/2024 | 15:14

Θανάσης Καββαδάς: Άκρως εποικοδομητική η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Λευκάδα

75 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/05/2024, 4:18 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Άκρως εποικοδομητική η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Λευκάδα: Μέχρι τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση της μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αναστήλωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου

 

Με θετικές ανακοινώσεις για σημαντικά έργα σε ιστορικά, πολιτιστικά μνημεία της Λευκάδας ολοκληρώθηκε η τέταρτη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, στο νησί, με αφορμή την επέτειο των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, υποδέχθηκε και συνόδευσε την Υπουργό σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής της, κατά την οποία εγκαινίασε το νέο Μουσείο και την αίθουσα βιντεοπροβολών στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ενώ επισκέφθηκαν επίσης τον αποκατεστημένο ναό του Αγίου Γεωργίου Λευκάδας και τα έργα αποκατάστασης στον Άγιο Σπυρίδωνα. 

Η παρουσία της Υπουργού στη Λευκάδα ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Διοικητήριο Λευκάδας, κατά την οποία η κ. Μενδώνη, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου, κ.Ολυμπία Βικάτου, ενημέρωσαν για τα έργα που υλοποιήθηκαν και προγραμματίζονται στη Λευκάδα. Κατά την ομιλία της, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, έκτασης περίπου 2.500 τ.μ. Ανακοίνωσε  τη δημοπράτηση της μελέτης προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο, με προοπτική να υπάρχει ανάδοχος μέσα στο 2025, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καθοριστική συμβολή του Βουλευτή κ. Καββαδά για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου, τον οποίο και ευχαρίστησε. 

Σχετικά με την επίσκεψη της κ. Μενδώνη ο Βουλευτής δήλωσε:

«Όπως είπα χθες και στο Διοικητήριο, η κ.Μενδώνη είναι φίλη της Λευκάδας, και αυτό το έχει αποδείξει με έργα, όπως η ανάδειξη του Κάστρου, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης ιερών ναών, όπως ο Άγιος Γεώργιος στην πόλη, ο Άγιος Γεώργιος Σκάρων, ο Άγιος Χαράλαμπος στο Κατωχώρι, ο Άγιος Μηνάς και η Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας στην Απόλπαινα, η ολοκλήρωση των μελετών ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση και η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, η αναγνώριση των 5 μοναδικών στοιχείων της άυλης λευκαδίτικης πολιτιστικής κληρονομιάς

Και βεβαίως, συνεχίζει να το αποδεικνύει με τη δρομολόγηση της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, για το οποίο χθες πήραμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης, της Περιφέρειας και του Υπουργείου, για να γίνουν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την αποκατάσταση της Κόκκινης Εκκλησιάς, με την ένταξη του έργου αποκατάστασης για τον Άγιο Ιωάννη στο Ροδάκι, αλλά και με άλλα έργα που αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, για τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σε αυτήν την άκρως εποικοδομητική και επιτυχημένη επίσκεψη. 

Ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητά μας. Με την αποκατάσταση και την ανάδειξη των μνημείων πολιτισμού της Λευκάδας, γνωρίζουμε καλύτερα την κληρονομιά μας, την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές, αλλά ανοίγουμε και ένα παράθυρο στον κόσμο συστήνοντας τον μοναδικό πολιτισμό του νησιού μας στους επισκέπτες μας και αποκομίζοντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη και για την κοινωνία και για την οικονομία μας. Σε αυτήν την προσπάθεια η κ. Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός και συνοδοιπόρος και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με νέους στόχους και νέα σχέδια για το παρόν και το μέλλον της ιστορίας και του πολιτισμού της Λευκάδας».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα