Τρίτη, 18/06/2024 | 03:30

Ευρεία σύσκεψη στην Πάργα για ζητήματα πυρασφάλειας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.α.

102 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/05/2024, 2:25 μμ | 0 σχόλια

Με αντικείμενο το συντονισμό των υπηρεσιών για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Πάργας, σε συνδυασμό με την βελτίωση της προσβασιμότητας των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ κ.α. οργανώθηκε ευρεία σύσκεψη την Πέμπτη 23 Μαϊου στο Βάλτο. 

Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και συμμετείχαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Βασίλης Μουσελίμης, ο   Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος, Τσιώπος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας  Στράτος Ιωάννου, ο  Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για ζητήματα της παράκτιας Περιοχής της Ηπείρου Ευάγγελος Τσοβίλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας Πύραρχος  Λάμπρος Κίτσιος,  οι Διοικητές του Πυροσβεστικού Τμήματος και του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας, ο  Διευθυντής του  ΕΚΑΒ Ηπείρου – Κέρκυρας- Λευκάδας Μιχάλης Τσοβίλης, ο Διευθυντής Ασφάλειας του  Λιμεναρχείου Ηγουμενίσας Πλωτάρχης Κων. Σούγκας, Αντιδήμαρχοι Δήμου Πάργας, στελέχη της Περιφέρειας και της Π.Ε. Πρέβεζας, και του Δήμου Πάργας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πάργας.  

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος, στην εισήγησή του, τόνισε ότι στην Πάργα εξαιτίας του γεωγραφικού της ανάγλυφου, αλλά και της μεγάλης επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες,  απαιτείται  να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ άμεσα  πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες,  τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας ώστε να είναι γρήγορη η  ταχύτατη πρόσβαση και κίνηση των οχημάτων σε περιπτώσεις εκτάκτων συμβάντων. 

Επισήμανε δε ότι από την προηγούμενη σύσκεψη που έγινε το 2021 έγιναν βελτιώσεις σε ορισμένα ζητήματα, όμως  απαιτούνται περαιτέρω   παρεμβάσεις με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί από το Δήμο,  ενημέρωσε για τα σχέδια εκκένωσης που υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας τόσο στην πόλη της Πάργας, όσο και στην περιοχή του Βάλτου, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ζητήματα που υπάρχουν με απαλλοτριώσεις κτημάτων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαπλατύνσεις αγροτικών δρόμων που στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως «έξοδοι» από την περιοχή του Βάλτου. Τόνισε δε ότι η Περιφερειακή Ενότητα και γενικά η Περιφέρεια συνδράμει και θα συνεχίσει να συνδράμει το Δήμο, ώστε να γίνουν βελτιώσεις που απαιτούνται. 

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Πάργας το καλοκαίρι αφορά το κυκλοφοριακό τις βραδινές ώρες καθώς ο κόσμος που κινείται σε αυτή, μόνιμοι κάτοικοι, τουρίστες αλλά και επισκέπτες φθάνουν και τις 40.000!  Ανέφερε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, στην αύξηση των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων στο Βάλτο , ζητώντας περαιτέρω αύξηση της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας. Επίσης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για ενημέρωση των επισκεπτών σε ζητήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. 

 Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου ταξίαρχος Β. Μουσελίμης, τόνισε ότι η Αστυνομία έχει συνεχή παρουσία στην Πάργα και στο Βάλτο, όμως δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε αυτοκίνητο και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από το Δήμο περιορισμού της κίνησης των βαρέων οχημάτων σε ώρες αιχμής, να βελτιωθεί η σήμανση και να αποτραπεί η στάθμευση οχημάτων σε σημεία που ήδη έχουν καταγραφεί ότι προκαλούν μποτιλιαρίσματα. Προτάσεις κατατέθηκαν και από τον Διοικητή του Α.Τ. Πάργας Α/β Θ. Γούλα. 

Κάθε καθυστέρηση από μποτιλιάρισμα μπορεί να αποβεί μοιραία, υπογράμμισαν από την πλευρά τους οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, που επίσης τόνισαν την υποχρέωση να διασφαλιστεί η συνεχής ομαλή ροή της κυκλοφορίας

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Κων. Τσιώπος, ως άμεση μέτρο έθεσε τη δημιουργία πυροσβεστικών στομίων με αυτόνομες σωληνώσεις στην παραλία Βάλτου. 

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας, ως και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος Πάργας Αν/χος Β. Γιάννος  επεσήμαναν τις επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς, αναφέρθηκαν σε επιμέρους ζητήματα που υπάρχουν μέχρι την περιοχή Ανθούσας και στις οδούς διαφυγής- εάν χρειαστεί- προς τη θάλασσα. 

Στη συμβολή του ρέματος Τούση στην αντιπυρική προστασία της περιοχής, αναφέρθηκε η μηχανικός και επιβλέπουσα του έργου αποκατάστασης του Ρέματος Τούση, κ. Δέσποινα Σιαμπίρη. 

Τοποθετήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις έγιναν επίσης από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ευ. Τσοβίλη, από Αντιδημάρχους και επαγγελματίες της περιοχής. 

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, κλείνοντας τη  συνάντηση μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενώ ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρόνο θα γίνει επανεκτίμηση των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί να προωθηθούν, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής. 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα