Σάββατο, 27/07/2024 | 02:44

Εκδηλώσεις στη Νέα Σαμψούντα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

95 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/05/2024, 10:58 πμ | 0 σχόλια

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, Ελλήνων Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών, Αρμενίων και Ασσυροχαλδαίων επιλέχθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός και σύντομος τρόπος για την τουρκοποίηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη μεταφορά κεφαλαίου από τις στοχοποιημένες ομάδες στην ομάδα που διέπραττε τη Γενοκτονία. Για τα μέλη του Κομιτάτου « Ένωση και Πρόοδος» ο αφανισμός των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων σήμαινε, επιπλέον, την οικειοποίηση των περιουσιών των δολοφονημένων καθώς και την εξάλειψή τους από κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, αλλά και όλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν στοχεύουν στην καλλιέργεια ρεβανσιστικού και μισαλλόδοξου κλίματος απέναντι στη σύγχρονη Τουρκία. Αποτελούν αρχικά οφειλόμενο φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα που άδικα έχασαν τη ζωή τους.
Αφετέρου, εντάσσονται στον ατομικό και συλλογικό αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων Ποντίων σήμερα, ιδιαίτερα δε της νέας γενιάς, ως Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από το χώρο του γεωγραφικού Πόντου. Αποσκοπούν, επίσης, στην αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας που σχετίζεται με την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων στην Ανατολή στις αρχές του 20ου αιώνα.
Τέλος, επιδιώκουν, αναδεικνύοντας τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της Γενοκτονίας, να λειτουργήσουν ως οδοδείκτες στη συνείδηση των σύγχρονων κοινωνιών συντελώντας στην αποφυγή αναπαραγωγής παρόμοιων καταστάσεων.
Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θέση ΔΕΠ με τίτλο “Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής 19ος- 20ος αιώνας”.
Η Ελληνική Πολιτεία με καθυστέρηση 100 ετών υλοποιεί μια ηθική της υποχρέωση έναντι του Προσφυγικού Ελληνισμού εντάσσοντας στην λειτουργική ζωή του κορυφαίου Ελληνικού Πανεπιστημίου που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα των προσφύγων Θεσσαλονίκη την έδρα που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τους προγόνους μας και τα γεγονότα της Γενοκτονίας.
Για το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων
και τον Σύλλογο Ν.Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ»
Χαϊτίδου Στέλλα
Δεν ξεχνάμε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας που αναζητούν ακόμη ιστορική & ηθική δικαίωση.
Λεωνίδας Ιασονίδης (5-5-1946) :
«Ηρώων και μαρτύρων Συ εγένου γεννήτωρ, δι’ ό και ύμνον Σοι αναπέμπομεν και όρκον δίδομεν πίστεως: Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα