Δευτέρα, 29/04/2024 | 20:48

Επιτροπή Πρέβεζα Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον: Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Ιωάννη Καποδίστρια

121 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/04/2024, 8:04 μμ | 0 σχόλια

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στο  Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρεβέζης ΟΑΣΗ και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πρέβεζας, Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον και τον Σύλλογο Φίλων της Ιστορίας «Ο Χορός του Ζαλόγγου».

Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο κος Γεώργιος Νίτσας, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως στον Δήμο Πρεβέζης, η Δρ. Φανή ΜπισκανάκηΔιευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρεβέζης, ο κ. Σπύρος Σκλαβενίτης Διδάκτωρ Ιστορίας, Προϊστάμενος ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας, ο ιατρός κ Χρήστος Ματσίρας πρώηνΑντιπεριφερειάρχης, η Αρχαιολόγος κα Αθηνά Κωνσταντάκη, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η ιατρός κα Ευτυχία Παπαμιχαήλ, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΡΕΒΕΖΑ», ο κ Ιωάννης Γιαμάς, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρεβέζης, ο κ Τζίμης Καραβασιλείου, Πρόεδρος τουΠοντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Δρ. Δημήτριο Γ. Μεταλληνό, Διδάσκων του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: ο μέγιστος των νεοελλήνων».

Ο ομιλητής καθήλωσε το ακροατήριο με το γλαφυρό αλλά και κατανοητό του ύφος. Με λεξιλόγιο απλό παρουσίασε τον ασκητικό βίο του Καποδίστρια και το τεράστιο έργο του. Για την συμβολή του στην δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Κράτους, της Ιονίου Πολιτείας. Για την δημιουργία του Ελβετικού Συντάγματος που διασφάλισε την ανεξαρτησία και την ουδετερότητά της. Για την επίλυση του γαλλικού ζητήματος με την προάσπιση της ακεραιότητάς της μετά την ήττα στο Βατερλώ. Για την καθιέρωση δημοκρατικού συντάγματος στην Γερμανία πού έδινε την δυνατότητα επανένωσης του διασπασμένου σε τοπικούς ηγεμόνες γερμανικού λαού.  Ανέφερε χαρακτηριστικά « Η Ελλάς στο πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η πρώτη και τελευταία φορά πού επέλεξε μόνη της τον Κυβερνήτη της. Έκτοτε επιλέγουμε μεταξύ αυτών που προτείνουν για μας οι ξένοι προστάτες», «είναι λυπηρό ο Καποδίστριας να χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης σε Ελβετία και Ρωσία απ΄ότι στην ίδια του την πατρίδα», «ο Καποδίστριας έδωσε τα πάντα για την πατρίδα, ακόμη και την ίδια του την ζωή! Πιστός στο Ελευθερία ή Θάνατος», «ο μόνος αληθινός δημοκράτης είναι ο θάνατος. Κι επειδή όλοι μας θα τον αντικρύσουμε, να αφήσουμε με την διαδρομή μας στη ζωή,θετικό πρόσημο στην κοινωνία»

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ρωσικής ταινίας  «Ιωάννης Καποδίστριας, ο σημαντικότερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας», όπου παρουσιάζεται κυρίως το διπλωματικό έργο του στο πλευρό του Τσάρου Αλεξάνδρου Α΄. Η ταινία γυρίστηκε σε Ρωσία και Ελλάδα και τελειώνει χαρακτηριστικά με τον χορό του Ζαλόγγου. Στα γυρίσματα δε που έγιναν στον Ιερό Βράχο συμμετείχε το Χορευτικό  Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης.

Την εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών παρουσίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Θεόδωρος Δράκος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και ιδιαίτερα την συμπολίτισσά μας Πρεβεζάνα κα Μαρία Χαντζάρα, Καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας, η οποία μετάφρασε αφιλοκερδώς την ταινία.

(φωτογραφίες Βασίλης Κούρκουλας, Βίκυ Φειδοπούλου)

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα