Παρασκευή, 03/05/2024 | 21:50

Εμβολιασμός: Ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη

57 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/04/2024, 10:33 πμ | 0 σχόλια

*Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Καθώς γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, ας επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον εμβολιασμό, ως το καλύτερο μέτρο πρόληψης που έχουμε στα χέρια μας σήμερα. Ας απορρίψουμε την παραπληροφόρηση και τον σκεπτικισμό, αγκαλιάζοντας την επιστημονική γνώση και την συναίνεση, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δίνοντας προτεραιότητα στον εμβολιασμό ως θεμελιώδη πυλώνα της δημόσιας υγείας, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον όπου οι ασθένειες, που μπορούν να προληφθούν, θα ανήκουν στα χρονικά της ιστορίας και η υγεία και η ευημερία όλης της ανθρωπότητας θα διασφαλίζονται.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως τα νησιά και οι απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, το ορεινό ανάγλυφο, η θάλασσα και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημαντικά εμπόδια και ανισότητες στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές υγειονομικής περίθαλψης και, κατά συνέπεια, σε εμβολιασμούς και ακριβείς ιατρικές πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, οι προσπάθειές μας να παρέχουμε βασικές υπηρεσίες υγείας, εμβολιασμούς και πληροφορίες, ιδίως στα παιδιά μας, συχνά παρεμποδίζονται. Σε αυτές τις απομακρυσμένες γωνιές του έθνους μας, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ολοκληρωμένες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης και ενισχυμένη ενημέρωση για την υγεία και τον εμβολιασμό. Ακριβώς σε αυτές τις τοποθεσίες η απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, διάδοσης πληροφοριών και πρωτοβουλιών εμβολιασμού αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και την ευημερία της νεότερης γενιάς μας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα