Τετάρτη, 29/05/2024 | 16:32

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε μετά το Πάσχα – Ποιους αφορούν

61 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/04/2024, 8:37 πμ | 0 σχόλια

Παρουσίαση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου που θα «τρέξουν» τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή το απόγευμα.

Ολόκληρο το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου θα παρουσιαστεί από την ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεθαύριο, απόγευμα της Παρασκευής. Μετά τις δωρεάν μαστογραφίες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα αποσταλούν τα πρώτα sms με παραπεμπτικά εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα, όταν οι περισσότερες γυναίκες θα λάβουν μήνυμα για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Η συγκεκριμένη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου έχει πάρει πολλαπλές αναβολές. Πλέον όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την κάνει πραγματικότητα. Τις λεπτομέρειες θα δώσει αναλυτικά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην παρουσίαση του συνολικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου με τον τίτλο «Προλαμβάνω».

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις παροχές σε επίπεδο πρόληψης που τους δίνει η πολιτεία. Για αυτό κρίνει ότι η λεπτομερής αναφορά σε όλα τα προγράμματα, με τα χρονοδιαγράμματά τους, θα δώσει τη σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα μηνύματα θα σταλούν τμηματικά. Πρώτες θα πάρουν παραπεμπτικό για τεστ ΠΑΠ οι γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών και στη συνέχεια οι ωφελούμενες 30-65 ετών για HPV DNA τεστ. Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες και στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση ευρημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα