Κυριακή, 14/04/2024 | 14:07

8 Μάρτη 2024 Η Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας είναι μέρα αγώνα!

374 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/03/2024, 10:13 πμ | 0 σχόλια

Η φετινή 8η Μάρτη μας βρίσκει σε μια περίοδο συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, σε μια περίοδο συνέχισης των πολέμων. Αντιλαϊκές πολιτικές και πόλεμοι  πιέζουν αφόρητα τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των πιο καταπιεσμένων και ευάλωτων, όπως είναι οι γυναίκες, οι μετανάστριες- προσφύγισσες, οι μειονότητες. Η εξέγερση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857 σήμερα αποκτάει νέο νόημα. 

Η συνεχιζόμενη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα εργατικά δικαιώματα, οι απολύσεις, η ακρίβεια κ.α. έφεραν τις γυναίκες σε ακόμη πιο δεινή θέση τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας της ΕΕ εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα. Το χάσμα μεταξύ των φύλων στις αμοιβές, και το ποσοστό στη μερική απασχόληση αυξάνεται, ενώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εργασίας των γυναικών με μικρά παιδιά. 

Η ελαστικοποίηση και η υπερεργασία, σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας (τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους), φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες. Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και η ενδοοικογενειακή βία αυξάνονται ραγδαία

Η φετινή 8η Μάρτη είναι και μέρα πάλης για την ειρήνη των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας. Αγώνας για αλληλεγγύη και λευτεριά στο Παλαιστινιακό λαό.  Η αλληλεγγύη μας και το βλέμμα μας στρέφονται στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις μητέρες και τα παιδιά, θύματα  ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος.  

Καλούμε όλες και όλους στον αγώνα για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, ενάντια στις διακρίσεις, την έμφυλη βία και αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις. 

Αυτός ο αγώνας για να είναι νικηφόρος δεν μπορεί παρά να είναι δεμένος με την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας, για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και χειραφέτησης. Έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης.

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ –ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα