Τετάρτη, 01/05/2024 | 09:58

“Προσέχουμε για να έχουμε” το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού

384 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/03/2024, 11:23 πμ | 0 σχόλια
Η προστασία των διεθνών αποθεμάτων νερού αποτελεί σημείο αναφοράς και για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού η οποία γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου κάθε έτους.
Στο μήνυμά του ο προϊστάμενος της μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ στην Πρέβεζα Ευάγγελος Νικολάου , αποτυπώνει το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης νερού σε όλο τον πλανήτη επικεντρώνοντας την αναφορά του στα δεδομένα που αφορούν στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου η Ήπειρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση, τόσο ως προς την ποσοτική όσο και προς την ποιοτική παράμετρο του νερού “φιλοξενώντας” το 15% του υπόγειο υδάτινου δυναμικού της χώρας, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάζει αφού υπάρχουν προβλήματα τα οποία εστιάζονται κυρίως στην χερσόνησο Πρέβεζας ( υφαλμύρινση υδροφόρων, νιτρορύπανση ) και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου υφίσταται και η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση κατά συνέπεια και η ζήτηση νερού.
Το τρέχον υδρολογικό έτος φαίνεται ελλειμματικό σε ότι αφορά στο ύψος βροχής και χιονιού συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο. Ο φετινός χειμώνας θύμιζε άνοιξη με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν τον πιο ζεστό Ιανουάριο και τον πιο ζεστό Φεβρουάριο όλων των εποχών της περιόδου που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.Αυτό κατά τον προϊστάμενο της μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ στην Πρέβεζα σημαίνει ότι θα έχουμε μια δύσκολη θερινή περίοδο κατά την οποία θα παρουσιαστούν προβλήματα .
Καταλήγοντας ο κ. Νικολάου αναφέρεται στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης των Υπόγειων Υδάτων του Ινστιτούτου και το έργο που αυτό επιτελεί, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, ενώ η ορθολογική διαχείριση και η προστασία των υδατικών πόρων είναι καθήκον όλων μας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα