Κυριακή, 28/04/2024 | 00:15

Κώστας Μπάρκας: Δήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

436 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/03/2024, 1:26 μμ | 0 σχόλια

«Το παιδί δεν πρέπει να ακούει προσβολές γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θα αποκτήσει αξιοπρέπεια»

                                                                                      Φρίντριχ Ένγκελς

 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και είναι έντονος ο προβληματισμός πως η κοινωνία μας θα καταφέρει να εξαλείψει τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη ζωή των παιδιών μας.

Η βία ως κοινωνικό φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας έχει λάβει την τελευταία 15ετία ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Λεκτική, σωματική, κοινωνική, ψυχολογική, σεξουαλική και πλέον ηλεκτρονική βία που βρίσκεται σε έξαρση, είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με την προτεραιότητα του κατεπείγοντος.

Ως ευρωπαϊκή πολυπολιτισμική χώρα η Ελλάδα καλείται να ανταπεξέλθει στην πρόκληση ομαλής ενσωμάτωσης όλων των παιδιών της.

Δυστυχώς οι πρακτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να έχουν το βασικό μειονέκτημα προσανατολισμού στην καταστολή και όχι στην πρόληψη του φαινομένου. Προτρέπει τα παιδιά σε επικίνδυνες πρακτικές όπως η ανώνυμη καταγγελία σε πλατφόρμα και εγκαταλείπει τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είχαν άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχουν λύσεις άμεσες που μπορούν να επαναφέρουν το σχολείο σαν έναν ασφαλή χώρο στη συνείδηση των παιδιών που παρέχει γνώση, παιδεία και πολιτισμό. Ένα σχολείο οφείλει να έχει σαν πρωταρχική του επιδίωξη την αρμονική συνύπαρξη όλων των μελών του. Και η κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα για να το διασφαλίσει.

Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ανάπτυξης των παιδιών μας. Το σύνθημα άλλωστε το μαθαίνουμε στην Δ δημοτικού « όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί». Κι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα