Πέμπτη, 02/05/2024 | 04:11

Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας: Η ισχνή μειοψηφία των…30 και οι… 30 χιλιάδες!

572 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/03/2024, 9:05 πμ | 0 σχόλια

Ανήκουν στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μικρών κοινωνιών. Είναι εκείνες οι μικρές ομάδες που δεν θέλουν τίποτα καλό να γίνεται στον τόπο τους, για να μπορούν να βγάζουν το… ανάθεμα!

Στην Πρέβεζα για.. κακή τους τύχη, δεν τους βγήκε! Τα δείγματα γραφής τους, ήταν γνωστά, προσπάθησαν την Καρναβαλική περίοδο να στήσουν παγίδα, αλλά όποιος σκάβει του αλλουνού το λάκκο, πέφτει ο ίδιος μέσα!

Να αποσαφηνιστεί και να ξεκαθαριστεί ότι από τα χρήματα που διαθέτουν φορείς όπως ο δήμος Πρέβεζας, η Περιφέρεια Ηπείρου κλπ, ο Πολιτιστικός σύλλογος “Κομιτάτο Πρέβεζας” δεν διαχειρίζεται ούτε ένα… ευρώ, όλα τα χρήματα πηγαίνουν σε ήχους για τις παρελάσεις, συναυλίες κ.α. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Κομιτάτο Πρέβεζας επιβαρύνεται οικονομικά με μια σειρά από έξοδα, όπως η αγορά του Καρνάβαλου, η αγορά επιπλέον αποκριάτικου υλικού (είναι πασιφανές ότι αυτό που προμηθεύεται ο Δήμος δεν επαρκεί για τις ανάγκες του Κομιτάτου), η αμοιβή του παρουσιαστή και τα έξοδα μετακίνησής του, το άρμα και η στολή της Βασίλισσας, καπνογόνα και άλλα υλικά, για να είναι όλα στην εντέλεια…

Πιο πάνω αναφέρομαι σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα μικρών κοινωνιών μόνο που η Πρέβεζα όμως την περίοδο της Αποκριάς δεν είναι μικρή κοινωνία, είναι μια Πρέβεζα που μέσα στο καταχείμωνο ή αρχές της Άνοιξης, είναι μια καλοκαιρινή Πρέβεζα με χιλιάδες Καρναβαλιστές και Χιλιάδες επισκέπτες, λόγω Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας. Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας με το Καρναβάλι του διαφημίζει την Πρέβεζα στο Πανελλήνιο, τονώνει για τα καλά την τοπική κοινωνία, τονώνει τον πολιτισμό της και έχει ανοδική πορεία 19 χρόνια τώρα!

Ε, αυτό φαίνεται ότι στην μειοψηφία περίπου…30 ανθρώπων όχι μόνο δεν άρεσε, αλλά τους ενόχλησε (!) κιόλας! Δεν τους κακοκολογώ όμως διότι έτσι αντιλαμβάνονται τα πράγματα έτσι λειτουργούν, είναι λίγοι όμως, μπροστά στις… 30 χιλιάδες!

Ένα γκάλοπ στους καταστηματάρχες εστίασης μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο από δαύτους για το τι σημαίνει το Κομιτάτο για την Πρέβεζα.

Στο Καρναβάλι του Κομιτάτου ξεκίνησα ως σημαιοφόρος, στο πούλμαν μπήκα στη θέση του οδηγού και ίδρυσα, βάφτισα και δημιούργησα ένα απίστευτο Καρναβάλι!  Τα τελευταία χρόνια συνειδητά  είμαι στη… γαλαρία και βγαίνω πλέον και εκτός του πούλμαν, γιατί πολύ απλά το ταξίδι θα συνεχιστεί και θα είναι πολύχρωμο και μαγικό , ενώ εγώ θα χάνομαι, θα ρεμβάζω και θα το απολαμβάνω από απόσταση…

Εγώ στην τελική αυτό κατάφερα να κάνω για την Πρέβεζα βρίσκοντας στο δρόμο άξιους συντρόφους και συντρόφισσες, για να φτάσουμε όλοι μαζί το Καρναβάλι του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας ψηλά, ως τον… ουρανό (Σε είχα πρωτοδεί και ήτανε στην Πρέβεζα μια αποκριά, μάτια ερωτικά, το Κομιτάτο είναι εδώ όπως και η αγάπη μας, πάμε για χορό ως τον ουρανό, στίχοι από τον δεύτερο ύμνο του Κομιτάτου που επίσης είχα γράψει, αλλά δεν κυκλοφόρησε, γι’ αυτό και χρησιμοποιώ τη λέξη ουρανό) οι 30 ας μην κάνουν κάτι παρόμοιο, ας μαζέψουν κάπου … όχι πολλούς, 30 νοματαίους μέσα στο καταχείμωνο, θα είναι επιτυχία.

Αν  τους πείραξε τόσο πολύ η τεράστια επιτυχία του Κομιτάτου, ξιδάκι, όμως είναι αδύναμοι να υποβαθμίσουν αυτόν τον τεράστιο θεσμό, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία είτε τον βαρύ και ασήκωτο χειμώνα, είτε αρχές της Άνοιξης. . Είναι… ανήμποροι να το υποβαθμίσουν γιατί εδώ μιλάμε πλέον για ένα τεράστιο πολύχρωμο Αποκριάτικο ποτάμι χαράς που σαρώνει με γλυκό και κεφάτο τρόπο τα πάντα στο πέρασμά του! Σαρώνει τη γλείτσα, την κακομοιριά, το μαύρο, το μουντό και το γκρίζο και δίνει χαρά σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου!

Στόχος είναι κάποια στιγμή, να φτάσουμε στους 15 χιλιάδες Καρναβαλιστές… Γνωρίζω ότι μοιάζει με μικρό θαύμα, μήπως όμως το Καρναβάλι του Κομιτάτου στην Πρέβεζα, δεν είναι ένα μικρό θαύμα; Αυτό θέλω να το δω! θέλω να δω 15 χιλιάδες Καρναβαλιστές στο Καρναβάλι του Κομιτάτου και 5 χιλιάδες Καρναβαλιστές στη “Μικρή Βενετία” στην ποδαράτη παρέλαση.του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας που από φέτος έκανε άλμα..

Σπύρος Πλέουρας

Ένας Καρναβαλιστής του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας….

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα