Κυριακή, 28/04/2024 | 22:54

Ενημέρωση από τον Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. Νομού Πρέβεζας

282 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/03/2024, 10:39 πμ | 0 σχόλια

Δελτίο Τύπου- Ενημέρωση από τον Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. Νομού Πρέβεζας

 

Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι 

Δημοσιεύθηκαν Εγκ. ΕΦΚΑ 7 και 10/2024, καθώς και η Δ15/Δ’/14831 οι οποίες γνωστοποίησαν την θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που εργάζονται, καθώς επίσης και τον τρόπο καταβολής του και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης γνωστοποίησης .

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 

Υποχρέωση έχουν ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι που εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, ακόμη και οι αγρότες που είναι συνταξιούχοι και είναι στο ειδικό καθεστώς των αγροτών (οι οποίοι στην περιοχή μας είναι μεγάλος ο αριθμός τους).

Το πρόστιμο για την παράλειψη ή ανακρίβεια δήλωσης είναι ίσο με 12 συντάξεις άρα ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι καλό θα ήταν να δουν αν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

Προτείνουμε την επίσκεψη είτε στον υπεύθυνο που έκανε την αίτηση συνταξιοδότησης, είτε σε ειδικό κυρίως εργατολόγο, αλλά και νομικό ή λογιστικό γραφείο που τυχόν ασχολείται με τέτοιες αιτήσεις) είτε στο αρμόδιο υποκατάστημα ΕΦΚΑ για περισσότερες πληροφορίες.

 

Προσθήκη νέων ΚΑΔ υπόχρεων σε POS & υποχρέωση για δυνατότητα χρήσης IRIS 

Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν εκτός από ΚΑΔ και συναλλαγές με πελάτες λιανικής και ιδιώτες υποχρεούνται : 

– Σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

– Προμήθεια τερματικού pos 

– Όσοι διαθέτουν ήδη pos, μπορούν να δουν αν έχει αναβαθμιστεί μέσω της ψηφιακή πύλη myAADE → Μητρώο & Επικοινωνία → Στοιχεία Επιχείρησης → Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS).

– ενεργοποίηση IRIS μέσω web banking : Αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση του νέου τύπου πληρωμών από τις επιχειρήσεις, αποτελεί η ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS P2B (πληρωμή από Ιδιώτες σε Επιχειρήσεις) στους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεύθερων επαγγελματιών, κατόπιν συνεννόησης με τη συνεργαζόμενη τράπεζά τους. Η εν λόγω υπηρεσία προϋποθέτει μόνο τη χρήση smartphones (κινητά τηλέφωνα – mobile banking) από εμπόρους και πελάτες, τα οποία θα διαθέτουν εφαρμογή σκαναρίσματος του QR code των εκδιδόμενων αποδείξεων, χωρίς να είναι αναγκαία κάποια άλλη ενέργεια

Η διαδικασία πρέπει να γίνει το δυνατόν συντομότερο με επίσκεψη για ενημέρωση είτε στα κατά τόπους καταστήματα της συνεργαζόμενης τράπεζας είτε στις διαδικτυακές υπηρεσίες αυτών.

 

Διασύνδεση Ταμειακών με pos

Υποχρεωτική καθίσταται από την 1η Νοεμβρίου 2023 η αναγραφή QR code σε όλες τις εκδιδόμενες αποδείξεις λιανικής, από τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς/ΦΗΜ (ταμειακές μηχανές, tablet, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) όσων επιχειρήσεων έχουν σήμερα υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα “myDATA”

Η σειρά της διασύνδεσης :

– Οι Πάροχοι των τερματικών αναβαθμίζουν τα POS και ενημερώνουν την ΑΑΔΕ πως έχουν ολοκληρώσει αυτήν την διαδικασία. 

– Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τον επαγγελματία πως μπορεί να απευθυνθεί στον Τεχνικό του για να διασυνδεθεί το αναβαθμισμένο POS με την αναβαθμισμένη ΦΗΜ. 

– Αρμόδιοι οι τεχνικοί που γνωρίζουν ποια είναι η ανάγκη του επαγγελματία σχετικά με την ΦΗΜ & το τερματικό

– Ο επαγγελματίας έχοντας και το voucher του, προγραμματίζει την διασύνδεση. 

– Ακόμη και αν δεν έχει γίνει αίτηση η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει

 Προβλήματα : 

– Υπάρχουν ακόμη τερματικά POS που δεν έχουν αναβαθμιστεί από τους παρόχους. 

– Υπάρχουν αιτήσεις voucher που δεν έχουν επεξεργαστεί. Θα ανοίξει και 5ος κύκλος. 

– Υπάρχει σημαντική έλλειψη συσκευών

– Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των τεχνικών που σηκώνουν όλο το βάρος της διασύνδεσης 

Προτεινόμενη λύση : Ομαλή μετάβαση χωρίς τα εξοντωτικά πρόστιμα, αυτό όμως πρέπει να γίνει συντονισμένα από όλους τους φορείς των επιχειρήσεων.

Σημαντικό πρόβλημα : Από την στιγμή της διασύνδεσης και μετά που το POS θα ανταποκρίνεται μόνο στην ΦΗΜ, δεν θα μπορεί να γίνεται χρήση για εξόφληση τιμολογίου.   

Προτεινόμενη λύση : να χρησιμοποιείτε IRIS ή κατάθεση σε λογαριασμό και όχι εξόφληση σε pos. 

 

Κοινός παρονομαστής στον κυκεώνα της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας είναι οι κωδικοί taxis με τους οποίους γίνονται σχεδόν όλες οι παραπάνω διαδικασίες, είναι προφανές πως και εξ αντικειμένου είναι πέρα από τις γνώσεις και υποχρεώσεις των Λογιστών τα παραπάνω και όχι μόνο. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, οι κωδικοί Taxis είναι προσωπικοί και δεν αφορούν τον Λογιστή, παράλληλα οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και με τους υπόλοιπους κωδικούς που δέχεται το σύστημα του gov . 

Παράλληλα μπορεί η Διοίκηση να επαίρεται για την ψηφιακή διακυβέρνηση, αλλά ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι η δημιουργία πλατφορμών, επί ποινή προστίμου μάλιστα, αλλά η διασύνδεση των υπηρεσιών χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να κάνει αιτήσεις και μάλιστα χωρίς οδηγίες, ειδικότερα σε θέματα όπως οι αιτήσεις συνταξιούχων που όλα τα δεδομένα υπάρχουν στον ΕΦΚΑ, Εργάνη, ΑΑΔΕ κλπ.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα λογιστικά γραφεία μπορούν να συνεισφέρουν στο μέτρο του δυνατού, έπειτα από συμφωνία και πάντα υπό τη καθεστώς της καλής συνεργασίας με όλους τους πολίτες, επαγγελματικούς κλάδους, φορείς και υπηρεσίες έτσι ώστε πολίτες, επιχειρήσεις και υπηρεσίες να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος όλων,

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι την ευθύνη της ενημέρωσης και της συμπλήρωσης των αιτήσεων την έχει ο Λογιστής όπως κακώς διαχέεται ακόμη και από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

 

Για τον Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. Νομού Πρέβεζας

Το Διευρυμένο Δ.Σ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα