Κυριακή, 28/04/2024 | 19:59

Ανακοίνωση Τμήματος Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Η διακοπή εργασιών ευκαιρία για τον αναγκαίο διάλογο

339 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/03/2024, 3:30 μμ | 0 σχόλια

Ανακοίνωση Τμήματος Πρέβεζας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ): Η διακοπή εργασιών ευκαιρία για τον αναγκαίο διάλογο

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε αιφνιδιαστικά η κατασκευή μνημείου ολοκαυτώματος σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, μεταξύ του κάστρου του Αγίου Αντρέα και της πρώην Λέσχης Αξιωματικών, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση με τους επίσημους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Άμεσα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων – Τμήμα Πρέβεζας (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) προχώρησε στη δημοσιοποίηση ερωτημάτων σε σχέση με το σύννομο των διαδικασιών και την επιλογή του χώρου παρέμβασης. Σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και παραμένει θολό ως και σήμερα ποιος είναι ο κύριος του έργου (Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, ιδιωτικός φορέας;).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα (ΥΔΟΜ, Τεχνική Υπηρεσία, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Συμβούλιου Αρχιτεκτονικής) κανείς δε γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με το συγκεκριμένο έργο που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Κατόπιν τούτου, προχωρήσαμε σε έγγραφη καταγγελία στην ΥΔΟΜ Πρέβεζας στην οποία αιτηθήκαμε τον έλεγχο νομιμότητας και την άμεση διακοπή των εργασιών και ακολούθως είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με την αστυνομική διεύθυνση της πόλης.

Σήμερα 7 Μαρτίου 2024, μετά από τις ενέργειές μας αλλά και την άμεση ανταπόκριση της ΥΔΟΜ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων η παύση των εργασιών είναι γεγονός. Καλείται λοιπόν ετεροχρονισμένα ο Δήμος (ή όποιος άλλος φορέας είναι υπεύθυνος) να προσκομίσει την μελέτη συνοδευόμενη από τις απαραίτητες εγκρίσεις. Συγκεκριμένα απαιτείται έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (λόγω γειτνίασης στο κάστρο), έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγκριση της μελέτης από την τεχνική υπηρεσία (ΥΑ ΦΕΚ Τεύχος Β΄5287/01.12.2020) και έγκριση της Επιτροπής Κρίσης Αισθητικής Αρτιότητας Μνημείων.

Η σημερινή διακοπή των εργασιών εκτός από την επαναφορά στη νομιμότητα, είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει ο ουσιαστικός διάλογος με την τοπική κοινωνία, τους επιστημονικούς φορείς και τον Δήμο. Ελπίζουμε το κάλεσμά μας να βρει ανταπόκριση και να παραμεριστούν όποιες προσωπικές επιλογές ή φιλοδοξίες με γνώμονα το καλό της πόλης.”

 

Προσδοκούμε στην δημοσίευσή της!

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Τσούτσης

Ο Γραμματέας
Κώστας – Ορφέας Γενιάς

Τμήμα Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα