Πέμπτη, 02/05/2024 | 08:32

5 λόγοι να μην αντιμετωπίζετε τον σκύλο σας σαν άνθρωπο

382 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/02/2024, 11:31 πμ | 0 σχόλια

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μάθει να ζούμε με κατοικίδια. Τα λατρεύουμε και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτά. Πολλές φορές, όμως, λόγω της πολύ φυσιολογικής ανάγκης μας για σύνδεση μαζί τους, τείνουμε να τα αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους.

Τα ντύνουμε με ρούχα, γιορτάζουμε τα γενέθλιά τους, τους κάνουμε τα μαλλιά κοτσιδάκια, και τους δίνουμε λίγο απ’ το γλυκό μας. Πολλές τέτοιες συνήθειες – ιδίως όσες σχετίζονται με το φαγητό – μπορεί να κάνουν το αγαπημένο μας σκυλάκι χαρούμενο, κι εμάς να μοιραζόμαστε τη χαρά του.

Χρειάζεται, όμως, ένα όριο, και η συνεχής υπενθύμιση ότι ο σκύλος μας δεν είναι άνθρωπος. Όσο κι αν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον χωρίς λόγια, όσα αληθινά και βαθιά συναισθήματα κι αν μοιραζόμαστε μαζί του, ο σκύλος μας είναι ζώο με διαφορετικές ανάγκες από τις δικές μας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον σκύλο μας από τους φίλους ή τα παιδιά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε γι’ αυτόν, να τον διώξουμε απ’ το κρεβάτι μας, ή να μην τον παίρνουμε μαζί όταν πηγαίνουμε για καφέ.

Παρακάτω θα δούμε πέντε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να βλάψουμε τον αγαπημένο μας σκυλάκο αντιμετωπίζοντάς τον σαν άνθρωπο:

Δημιουργούμε προβλήματα με το βάρος και τη διατροφή του

Στο εξωτερικό ένα νέο trend έχει ξεκινήσει: καφετέριες δίνουν δωρεάν στους κηδεμόνες σκύλων, μαζί με τον καφέ τους, ένα ποτηράκι με λίγη σαντιγί για τον χνουδωτό τους σύντροφο. Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι δεν κάνει να τρώνε ζάχαρη. Παρόλα αυτά, η μόδα αυτή σαρώνει στις ΗΠΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ υπάρχουν ένα σωρό πιο υγιεινές λιχουδιές ειδικά φτιαγμένες για τους σκύλους; Πιθανότατα γιατί είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και χαριτωμένο να νιώθει ο σκυλοκηδεμόνας ότι μοιράζεται τη ρουτίνα του καφέ με τον χνουδωτό φίλο του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνετε στον σκύλο σας λιχουδιές ή ανθρώπινες τροφές που επιτρέπεται να καταναλωθούν, χωρίς πολλή ζάχαρη και λιπαρά. Έτσι, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, και παγκρεατίτιδας. Όσο κι αν τρελαίνεται ο σκύλος σας για τα γλυκά ή τα κρέατα με σάλτσες και καρυκεύματα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή του.

Δικαιολογούμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές

Πολλές φορές, οι τρελαμένοι με τα παιδιά μας σκυλογονείς, τείνουμε να δικαιολογούμε προβληματικές συμπεριφορές γιατί τις ερμηνεύουμε μέσα από ένα ανθρώπινο πρίσμα. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος μας κάθεται στην αγκαλιά μας και γρυλίσει αφού δει έναν άλλον άνθρωπο ή σκύλο, μπορεί να τον δικαιολογήσουμε λέγοντας ότι “είναι απλά προστατευτικός” ή ότι ζηλεύει όπως ένα μωρό μπορεί να ζηλεύει το αδερφάκι του. Ο σκύλος του παραδείγματος, όμως, μπορεί να νιώθει ιδιαίτερα άβολα και απειλημένος, και αν η συμπεριφορά αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί ακόμα και να καταλήξει να δαγκώσει κάποιον.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να αποτελεί ένας σκύλος που κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι ή μασουλάει τα έπιπλα όταν μένει μόνος του. Πολλές φορές εξηγούμε αυτή τη συμπεριφορά λέγοντας ότι ο σκύλος μας μάς εκδικείται ή είναι θυμωμένος. Στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι ο σκύλος μας να είναι στρεσαρισμένος, να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, ή να μην έχει εκπαιδευτεί σωστά. Αν αντιμετωπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κριτήρια, μπορεί να κάνουμε λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου μας ή να τον τιμωρούμε χωρίς λόγο. Είναι σημαντικό να μάθουμε να σκεφτόμαστε σαν σκύλοι και να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένας εκπαιδευτής ή ειδικός στη συμπεριφορά των σκύλων.

Επιτρέπουμε στον σκύλο μας να είναι αγενής

Αν δείτε έναν σκύλο που γαβγίζει όταν θέλει λιχουδιές ή παιχνίδι, πηδάει πάνω σε αγνώστους ή είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, μπορεί να το ερμηνεύσετε κρίνοντας ότι “είναι έξυπνος” ή ότι “θέλει να κάνει κουμάντο”. Στην πραγματικότητα, αγνοώντας τις προβληματικές συμπεριφορές, επιβραβεύετε τον σκύλο σας κάθε φορά που φέρεται με αγένεια στο σπίτι, στη βόλτα, ή στο πάρκο των σκύλων. Ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε πρόβλημα με αυτές τις συμπεριφορές, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν οι γύρω σας όταν βγαίνετε έξω απ’ το σπίτι. Ένας κακομαθημένος σκύλος μπορεί να δαγκώσει κάποιον άλλον σκύλο, να ενοχλεί τους περαστικούς ή τους γείτονες. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια για να παρέχετε στον σκύλο σας την κατάλληλη εκπαίδευση. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο εσάς και τους γύρω σας, αλλά και τον ίδιο τον σκύλο να νιώθει ότι υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στη ζωή του και στη σχέση σας.

Πιέζουμε τον σκύλο μας όταν νιώθει άβολα

Οι άνθρωποι συχνά πιέζουν τον σκύλο τους να ανταποκριθεί σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις σα να ήταν άνθρωπος, τηρώντας τις νόρμες και κάνοντας ό,τι του ζητάμε. Για παράδειγμα, μπορεί να αφήνουμε άγνωστους ανθρώπους ή παιδιά να τον χαϊδέψουν ενώ ξέρουμε ότι αυτό τον στρεσάρει, να τον πιέζουμε να παίξει με άλλα σκυλάκια στο πάρκο όταν δεν θέλει να κοινωνικοποιηθεί, ή να του φοράμε άβολα ρούχα και αξεσουάρ για χάρη μιας φωτογράφισης.

Προφανώς, ένας σκύλος θα αντιδράσει αν τον πιέσουμε πολύ. Πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε τα όρια του σκύλου μας, και να μην απαιτούμε από αυτόν να κοινωνικοποιείται σαν άνθρωπος. Η ευημερία του έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ανταπόκρισή του σε ανθρώπινες κοινωνικές συμβάσεις.

Πρέπει ή όχι να αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι

Τα πλεονεκτήματα του να κοιμόμαστε με το κατοικίδιό μας είναι πολλά. Τα μειονεκτήματα επίσης.

Ενθουσιάζουμε τόσο τον σκύλο μας που τον στρεσάρουμε

Οι σκύλοι είναι συχνά η προσωποποίηση της χαράς και της ανεμελιάς. Κουνούν την ουρά τους όταν μας βλέπουν, χοροπηδάνε και μας γλείφουν, ή κάνουν μικρά χορευτικά όταν γεμίζουμε το μπολ τους με κροκέτες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν βιώνουν διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν και διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες. Επιβάλλοντας στον σκύλο μας να είναι χαρούμενος και παιχνιδιάρης όλη την ώρα, μπορεί να τον στρεσάρουμε έντονα. Είναι σημαντικό για ένα σκυλάκι να χαλαρώνει, να ξεκουράζεται, και να ηρεμεί. Η μεγάλη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες και επικίνδυνες συμπεριφορές. Γι’ αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε τον σκύλο μας να συνηθίζει και σε στιγμές ηρεμίας, ώστε να είναι γενικότερα πιο ισορροπημένος και χαρούμενος.

Ασφαλίστε την υγεία του σκύλου σας

Η υγεία του σκύλου μας είναι προτεραιότητα, για να συνεχίζει να μεγαλώνει και να παίζει χαρούμενος. Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του αγαπημένου σας φίλου θα είναι προστατευμένη. Το My Happy Pet παρέχει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ παράλληλα σας προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, με το Standard πακέτο να κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, και το Plus πακέτο €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως. Επιπροσθέτως, απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Έτσι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή σας, χωρίς να αποστέλλετε παραστατικά αποδείξεων.

ΠΗΓΗ-φώτος: topetmou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα