Δευτέρα, 06/05/2024 | 10:04

Το Κομμένο στη Στουτγάρδη Σάββατο 2 Μαρτίου

296 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/02/2024, 10:03 πμ | 0 σχόλια

Στην όμορφη πόλη Στουτγάρδη της Γερμανίας ταξιδεύει το Κομμένο και η μαρτυρική του σελίδα. Καλεσμένος από την Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων & Διανοούμενων Βάδης Βυρτεμβέργης (ΕΕΕΔ.ΒΒ), τον Γερμανοελληνικό  Επιχειρηματικό Σύνδεσμο και την Παγκόσμια Πολιτισμική Κοινότητα Ελληνισμού, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ), θα παρουσιάσει στην ημερίδα που διοργανώνεται από τους παραπάνω φορείς, το Σάββατο 2 Μαρτίου, το ολοκαύτωμα του Κομμένου και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής κατά το διάστημα 1941 – 44 στην Ελλάδα. 

Οι εργασίες της ημερίδας θα διεξαχθούν στην αίθουσα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Kirchstr. 13, 70806 Kornwestheim από 10.00 έως 17.15 και θα είναι στην ελληνική γλώσσα. Σκοπός της ημερίδας, η οποία προετοιμάστηκε με πολύ κόπο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων & Διανοούμενων Βάδης Βυρτεμβέργης (ΕΕΕΔ.ΒΒ) Κωνσταντίνο Καρρά, βιολόγο εκ Μεσσηνίας, είναι να ενισχυθεί το ελληνικό στοιχείο της περιοχής, αλλά και να πυκνώσει γενικότερα ο διάλογος μεταξύ των οργανώσεων της Ομογένειας του εξωτερικού για θέματα που έχουν σχέση με τη γλώσσα, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό των Ελλήνων. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, με την ιδιότητα του φιλόλογου, αναμένεται να μιλήσει σε ελληνικά σχολεία, αλλά και σε μαζικούς φορείς με θέμα την ιστορία του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα και τις γερμανικές οφειλές. Τα άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα είναι: Η συμβολή του «Ελληνισμού» στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, με ομιλητή τον Παναγιώτη Κρεμμύδα, από την πόλη Χαϊδελβέργη, και οι Ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον ΔΠΠ μέχρι σήμερα,  οι δυνατότητες γερμανοελληνικού λόμπι και ο

ρόλος του Ελληνισμού στην Γερμανία τού σήμερα, με ομιλητή τον Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλος, από την Κολωνία. 

Την κεντρική ομιλία με θέμα Εκπαιδευτικά συστήματα του 21ου αιώνα: προκλήσεις και προοπτικές στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων, θα εκφωνήσει ο παγκοσμίου φήμης ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης Έλληνας επιστήμονας Καθηγητής Δρ.  Βασίλειος Φθενάκης.  

Μεταξύ των εισηγήσεων θα γίνονται μικρές παρεμβάσεις/ομιλίες των πέντε λεπτών. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον ακροατή να συμβάλει και αυτός στη διαμόρφωση και στην επιτυχία της ΗΜΕΡΙΔΑΣ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κωνσταντίνος Καρράς έχει επισκεφτεί επανειλημμένως το μαρτυρικό Κομμένο και είναι γνώστης της ιστορίας του. Στο Κομμένο βρέθηκε το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου 2023 και ήταν παρών στην τελετή του μνημόσυνου, με την οποία τιμάται η μνήμη των 317 θυμάτων του ναζισμού. 

  

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα