Κυριακή, 28/04/2024 | 10:51

Σπύρος Κυριάκης: 8 έθιμα του Ν. Πρεβέζης στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

1142 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/02/2024, 11:22 πμ | 0 σχόλια

Όντας ιδιαίτερα υπερήφανος για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νομού μας, την Πρέβεζα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σημαντική, προσωπική μου πρωτοβουλία, για την κατάθεση Δηλώσεων Πρόθεσης Υποβολής οκτώ εθιμικών δρώμενων του νομού, προκειμένου να διαφυλαχθούν ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την άρτια συνεργασία που είχα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μου αυτή.
Συγκεκριμένα, σήμερα ολοκληρώνεται η Α’ φάση της διαδικασίας εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση Unesco 2003), όπου κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας μου ως Βουλευτής Πρεβέζης, προέβην με ιδία μέριμνα, στην υποβολή οκτώ Δηλώσεων, για οκτώ (8) ξεχωριστές εθιμικές παραδόσεις αντίστοιχα, διαφόρων περιοχών του νομού μας, προκειμένου εντέλει να ενταχθούν στον Κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις αφορούν στη διαφύλαξη των εξής εθιμικών δρώμενων:
Καγκελάρης Αγίου Γεωργίου.
Καγκελάρης Γοργόμυλου,
Καγκελάρης Παπαδατών,
Χορός της Λαμπρής Ριζοβουνίου,
Παπαδημοπούλα Θεσπρωτικού,
Λαμπατίνες Πάργας,
Παραδοσιακά Παιχνίδια Ζερβού,
Απόκριες – Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου Ριζοβουνίου.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται με το πέρας δύο ακόμα φάσεων, καταληκτικής ημερομηνίας την 31η Μαΐου 2024. Στο προσεχές στάδιο, απαιτείται η συνδρομή των αρμόδιων Δήμων και Πολιτιστικών Συλλόγων, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα πρόσωπα και τους φορείς που συνέβαλαν με τη συνεργασία τους, στην έναρξη της σπουδαίας αυτής προσπάθειας. Η διαφύλαξη με απόλυτο σεβασμό, του πολιτιστικού πλούτου της Πρέβεζας, αποτελεί προσωπική μου προτεραιότητα και θεμέλιο λίθο στη συνέχιση και στην ανάδειξη της ζωντανής άυλης κληρονομιάς του τόπου μας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα