Σάββατο, 27/04/2024 | 19:53

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

424 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/02/2024, 3:23 μμ | 0 σχόλια

Με την δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φυγής των Παργινών και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φιλόλογο – Εκπαιδευτικό Γεώργιο Τούση ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάργας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλός Βαγγέλης Τσοβίλης, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Ηλίας Μιχάλης, ο Διοικητής της Π/Υ Πάργας Βασίλειος Γιάννος, ο Διοικητής Β’ Λιμενικού Τμήματος Πάργας Πέτρος Κόκορρης, οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Αλέξανδρος Δημόπουλος, Θωμάς Κασκάνης και Θεοφάνης Σκάρπος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πάργας Βασίλης Γκίζας, Δημήτρης Γκίνης, Αδάμ Καούρης και Αναστάσιος Χάλκης, ο Πρόεδρος Αναστάσιος Παπανικολάου και μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας, τοπικών φορέων και Συλλόγων, καθώς και εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπίες μαθητών.

Μετά την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της Ηπείρου, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, τμήμα της στρατιωτικής δύναμης του Αχέροντα με διοικητή τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση μπήκε στην Πάργα. Εκεί ο Τούρκος διοικητής Τζελιάμ Μουλιαζίμη παρέδωσε στον Έλληνα αξιωματικό τα κλειδιά της πύλης του Κάστρου και η Πάργα ενσωματώθηκε στην Ελληνική Επικράτεια.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 25/2 στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Λευκίμμης και την ιστορική αναδρομή από τον Καθηγητή Γιώργο Γαστεράτο, Διδάκτορα Ιστορίας, Μέλος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα