Κυριακή, 28/04/2024 | 19:52

«Ανεβάζει στροφές» για διασύνδεση ταμειακών – POS η ΑΑΔΕ

699 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/02/2024, 10:26 πμ | 0 σχόλια

Πρόστιμα έως 1.500 ευρώ στους παραβάτες

«Φουλάρουν» οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS.

Με την προθεσμία να λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με εκπροσώπους των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (acquirers) από τους οποίους αναμένεται να ζητήσει να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης ταμειακών και POS.

Τελική προθεσμία η 29ης Φεβρουαρίου λοιπόν και μόνο προχθες, η ΑΑΔΕ απέστειλε 100.000 μηνύματα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους.

Μέσω των μηνυμάτων οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου». Η αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τους παρόχους POS και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:

– μέσω email
– μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE
– με σχετική ένδειξη στα «Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)» στην εφαρμογή “Στοιχεία Επιχείρησης

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις είναι:

Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS.

Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs).
Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν.

Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Ένα μικρό… «παράθυρο», τεχνικής φύσεως υπάρχει μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδος που προμηθεύονται υποχρεωτικά POS για πρώτη φορά. Σ’ αυτές τις 35 περιπτώσεις αυτό που μετράει είναι να έχει γίνει η παραγγελία ή και αγορά του POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ενώ η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί ένα μήνα αργότερα.
Για το θέμα των ταμειακών μηχανών και την αναβάθμιση τους και την διασύνδεση με τα POS τα περιθώρια παραμένουν ίδια. Όπως εξηγούν στο ΥΠΕΘΟ οι παραγγελίες μπορεί να γίνουν από τώρα και να καταβληθούν αναδρομικά τα Voucher αφού το πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ ανεξάρτητα από τον κύκλο που τρεχει. Οι επιχειρήσεις- παροχοι, βέβαια, που αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των ταμειακών ή την προμήθεια κινούνται κάπως συντηρητικά όσο δεν ξεκινάει ο τέταρτος κύκλος αλλά όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πράγμα είναι ενεργό και τα Voucher του 4ου κύκλου ξεκινήσουν σύντομα. Ουσιαστικά χρηματοδοτείται από το Κράτος η αγορά ή χρονομίσθωση EFT/POS νέων προδιαγραφών μέχρι 3 έτη, με την αξία του voucher να προσδιορίζεται στα 150 ευρώ και μέχρι 2 ανά επιχείρηση.

Παράλληλα τρέχουν και οι προθεσμίες για τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση χρήσης POS, μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές και ασφαλιστικοί πράκτορες. Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη (οπως προαναφέρθηκε) μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου αν έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης με τις ταμειακές.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα