Δευτέρα, 29/04/2024 | 01:46

Ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Ριζοβουνίου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

377 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/02/2024, 2:55 μμ | 0 σχόλια
Την χορήγηση άδειας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για συνέχιση κατά το 2024 της επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας στο Καστρί Ριζοβουνίου (αρχαίες Βατίες) στο Θεσπρωτικό του Δήμου Ζηρού έδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται το 2027, ενώ τελεί υπό την διεύθυνση της επίκουρης καθηγήτριας Κλεοπάτρας Καθάριου και εκτελείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Ο αρχαιολογικός χώρος Καστρί βρίσκεται νότια του οικισμού Ριζοβουνίου και ταυτίζεται με την Ηλειακή αποικία Βατίες. Τα αρχαία κατάλοιπα του χώρου χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή, ενώ σποραδικά ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση του χώρου ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο και την εποχή του Χαλκού. Ο Κοκκινόπηλος εξάλλου είναι ορατός από τον εν λόγω οχυρωμένο οικισμό. Οι συμπληρώσεις στο τείχος υποδεικνύουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε και στην ύστερη αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.
Τη δεκαετία του 1990 το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της εποχής (ΙΒ ΕΠΚΑ και 8η ΕΒΑ) πραγματοποίησε επιφανειακές έρευνες στην περιοχή του Ριζοβουνίου.Το 2008 η ΛΓ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε Μελέτη Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα