Κυριακή, 28/04/2024 | 17:20

Ανακοίνωση Τμήματος Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Υπηρεσία Δόμησης Πρέβεζας στα όρια λειτουργίας της

307 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/02/2024, 1:32 μμ | 0 σχόλια

Η Υπηρεσία Δόμησης Πρέβεζας – υπηρεσία που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Πρέβεζας- είναι κομβική τόσο για την ανάπτυξη του τοπικού δομημένου περιβάλλοντος όσο για τον έλεγχο τήρησης της νομιμότητας -με την διαπίστωση αυθαιρεσιών-, ενώ έχει σημαντική θέση στην εξέλιξη των αστικών και περιαστικών περιοχών μέσα από το σχεδιασμό των μελλοντικών παρεμβάσεων. Μάλιστα η περιοχή ευθύνης της υπερβαίνει τα όρια του Καλλικρατικού Δήμου (σε αυτή εντάσσεται και ο πρώην δήμος Θεσπρωτικού), γεγονός που την καθιστά υπηρεσία με σύνθετο αντικείμενο, σε σειρά διακριτά περιβάλλοντα (αστικό, βιοτεχνικό, παραλιακό- τουριστικό, κα).

Σήμερα βρίσκεται στα όρια λειτουργίας της, μέσα από μια πορεία δραματικής μείωσης του προσωπικού της. Από το 2019 έχει απωλέσει πάνω από τα 2/3 των υπαλλήλων της, λόγω κυρίως συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να έχουν γίνει οι απολύτως αναγκαίες αντικαταστάσεις. Σήμερα το τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, που περιλαμβάνει λειτουργίες ελέγχου αυθαιρέτων, ανάκλησης αδειών και διενεργεί τις αυτοψίες, έχει αναστείλει πρακτικά τη λειτουργία του μιας και δεν έχει καθόλου προσωπικό. Το τμήμα έκδοσης οικοδομικών αδειών διαθέτει μόνο 2 (!) υπαλλήλους, ενώ το τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών μόνο 1 (!) συνάδελφο και μάλιστα με σύμβαση έργου. Βασικό ζήτημα εύρυθμης λειτουργείας της ΥΔΟΜ αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η υπηρεσία δε διαθέτει ούτε έναν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, ούτε μια Τοπογράφο Μηχανικό.

Λογικό επακόλουθο αυτής της συνθήκης εγκατάλειψης είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών και γενικότερα στην ολοκλήρωση υποθέσεων, χωρίς να λείπουν περιπτώσεις απόλυτης αδυναμίας διεκπεραίωσης. Η επανειλημμένα ανακοινωμένη -“πολυπόθητη” για πολλούς- επέκταση του σχεδίου πόλεως παραμένει παγωμένη και ημιτελής, τοπικά πολεοδομικά σχέδια ως οφείλει ο Δήμος Πρέβεζας δεν έχει ολοκληρώσει ως απότοκο αυτής ακριβώς της κατάστασης. Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι/ισσες μηχανικοί της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο δουλειάς, με κίνδυνο την οριστική διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας. Τέλος η απουσία ειδικού επιστημονικού προσωπικού (Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων) παράγει  προβλήματα στο σχεδιασμό του δομημένου περιβάλλοντος(Σχέδιο Πόλης, κα) της περιοχής μας και αδυναμίες αξιολόγησης σύνθετων υποθέσεων.

Αυτός/η που ζημιώνεται πολλαπλά από αυτή την πραγματικότητα είναι ο/η επαγγελματίας μηχανικός. Στην καθημερινότητα του καλείτε να αντιμετωπίσει τους ιδιώτες – πελάτες, χωρίς να ευθύνεται για τα αδιέξοδα και την υπηρεσία, χωρίς να μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των καθυστερήσεων, καταλήγοντας “μπαλάκι” μεταξύ πελατών και υπηρεσίας δόμησης. Στο τέλος της μέρας οι συναδέλφισσες/οι βρίσκονται «όμηροι» της τραγικής υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ Πρέβεζας, με τον προγραμματισμό της εργασίας τους να μετατρέπεται σε εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Ως Τμήμα Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ επισημαίνουμε τους κινδύνους για το δομημένο περιβάλλον και τον μελλοντικό σχεδιασμό, τις επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει ήδη για τους πολίτες (Επαγγελματίες Μηχανικούς, Εργαζόμενες/ους στην υπηρεσία και Ιδιώτες – πελάτες) και καλούμε το Δήμο να δώσει λύση στην οριακή πια κατάσταση της ΥΔΟΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, μέσα από την στελέχωση της με το αναγκαίο προσωπικό. Πρέπει άμεσα να αρχίσει να κλείνει το χάσμα μεταξύ οργανογράμματος/αναγκών και υπαλλήλων μηχανικών που απασχολούνται. Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθούν σταθερές θέσεις Μηχανικών στην υπηρεσία με προτεραιότητα στις ειδικότητες που δεν απασχολούνται καθόλου συνάδελφοι/ισσες σήμερα. Κλείνοντας δηλώνουμε πως θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΥΔΟΜ Πρέβεζας αλλά και των συλλογικών τους φορέων (Μηχανικοί Δημοσίου, Σωματεία ΟΤΑ) στην διεκδίκηση λύσεων για τα οξυμένα προβλήματα.”

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Τσούτσης

Ο Γραμματέας
Κώστας – Ορφέας Γενιάς

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα