Δευτέρα, 26/02/2024 | 16:42

Ομόφωνο ψήφισμα του συλλόγου γεωπόνων Πρέβεζας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

236 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/02/2024, 4:04 μμ | 0 σχόλια

Συμπαραστεκόμαστε και σ’ αυτή τη μάχη των αγροτών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματά τους. Είναι ένας αγώνας για την ίδια την ζωή τους και την υπόστασή τους. Αυτή η πολιτική καταδικάζει τους αγροτοκτηνοτρόφους να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, την ώρα που έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτικά εφόδια, ενώ οι ίδιοι είναι εκτεθειμένοι, χωρίς ουσιαστικά αποζημιώσεις, απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες και τις ζημιές που προκαλούν οι διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες και τα ζώα.
Από τους αγρότες και κτηνοτρόφους θησαυρίζουν οι διάφοροι επιχειρηματίες, οι οποίοι με την απογείωση των τιμών “από το χωράφι στο ράφι”, φέρνουν σε απόγνωση τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Μας αφορά όλες κι όλους, γιατί ενώ αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν αυξάνοντας, μόνο για φέτος, τον τζίρο τους κατά 700 εκ. €, ενώ ο όγκος των πωλήσεων πέφτει! Η εργαζόμενη κοινωνία και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έφτασε τα 11 δισ. € μόνο για φέτος.
Ο δρόμος και οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η φυσική αντίδραση σε μια σειρά αποφάσεων των τελευταίων χρόνων, οι οποίες αλλάζουν το χάρτη της Πρωτογενούς Παραγωγής στην χώρα μας και την μετατρέπουν σε υπόθεση λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και παραγωγών.
Απέναντι σε αυτή την τρομακτική καθημερινότητα οι παραγωγοί μας έχουν να αντιμετωπίσουν και ακόμα μια επίθεση από την μεριά του κεφαλαίου, με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ανασυγκρότηση να ανατίθεται σε «αναδόχους» επιχειρηματικούς ομίλους (μεγάλες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου –όπως η ΤΕΡΝΑ με τον ΙΑΝΟ, οι βιομήχανοι ξύλου για τη διαχείριση των δασών μετά τις πυρκαγιές).
Επιπλέον βάρος για όλους τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς επίσης, αποτελεί η αναγγελία για την αλλαγή του κανονισμού ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να μεταφέρει το κόστος ασφάλειας εξολοκλήρου στους παραγωγούς. Η αγροτική πολιτική χρειάζεται σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας για ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Καταδικάζουμε κάθε μεθόδευση, καταστολή και συκοφαντία, από όποιον κι αν προέρχεται σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Εκφράζουμε γι άλλη μια φορά την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και ζητάμε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για:
• την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος,
• 100% αποζημιώσεις για τις ζημιές,
• μείωση του κόστους παραγωγής,
• αφορολόγητο πετρέλαιο,
• κατώτατες εγγυημένες τιμές,
• Προσλήψεις γεωπόνων και ενίσχυση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών για την δωρεάν επιστημονική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα