Δευτέρα, 29/04/2024 | 01:54

Κ. Μπάρκας: Ερώτηση για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των θερμοκηπιακών μονάδων του Ν. Πρέβεζας

293 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/01/2024, 12:56 μμ | 0 σχόλια

Στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, φέρνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, το ζήτημα που ανέδειξε με Ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, για την πάνω από δύο χρόνια καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των θερμοκηπιακών μονάδων του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες, υπολογίζονται πάνω από εκατό, της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας. Οι ζημιές αφορούσαν όχι μόνο τα υλικά κάλυψης αλλά και τον σκελετό των θερμοκηπίων και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και έφταναν μέχρι την ολοσχερή καταστροφή της εγκατάστασης. Παράλληλα και άλλες μη γεωργικές επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές από τα ίδια καιρικά φαινόμενα.  

Οι συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες αιτήθηκαν την αποζημίωσή τους μέσω του προγράμματος Κρατικής Αρωγής, με βάση τον Νόμο 4797/2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες.

Όμως το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με το βάρος των διοικητικών διαδικασιών που συνοδεύεται για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, έχει ως αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τις πρώτες ζημιές καμιά επιχείρηση να μην έχει αποζημιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 

Ο κ. Μπάρκας ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να ολοκληρωθεί η από τουλάχιστον διετίας ταλαιπωρία δεκάδων θερμοκηπιακών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και οι δικαιούχοι να λάβουν επιτέλους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. 

Ακολουθεί αναλυτική η κατατεθείσα Ερώτηση: 

 

Αθήνα, 11/01/2024

 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Άνω της διετίας η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα θερμοκηπιακών μονάδων στον Νομό Πρέβεζας»

Την τελευταία διετία στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας σημειώθηκαν τρία αλλεπάλληλα έντονα καιρικά φαινόμενα, που χαρακτηρίστηκαν από πολύ μεγάλη ένταση ανέμων και χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες, υπολογίζονται πάνω από εκατό, της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας. Οι ζημιές αφορούσαν όχι μόνο τα υλικά κάλυψης αλλά και τον σκελετό των θερμοκηπίων και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και έφταναν μέχρι την ολοσχερή καταστροφή της εγκατάστασης. Παράλληλα και άλλες μη γεωργικές επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές από τα ίδια καιρικά φαινόμενα. 

Οι συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες αιτήθηκαν την αποζημίωσή τους μέσω του προγράμματος Κρατικής Αρωγής, με βάση τον Νόμο 4797/2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες.

Όμως το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με το βάρος των διοικητικών διαδικασιών που συνοδεύεται για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, έχει ως αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τις πρώτες ζημιές καμιά επιχείρηση να μην έχει αποζημιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 

Ειδικότερα, ο Νόμος προβλέπει την αποζημίωση των επιχειρήσεων για το μέρος της ζημιάς που δεν έχει ασφαλιστεί σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Για τις αγροτικές επιχειρήσεις προβλέπεται να αποζημιώνονται τα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, με την προϋπόθεση να οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή ο ΕΛΓΑ. Επίσης, απαιτείται να έχει δηλωθεί η αντίστοιχη καλλιέργεια ή εκτροφή και να έχει πληρωθεί το υποχρεωτικό ασφάλιστρο που αφορά τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ. Από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρου ο νόμος εξαιρεί τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές επιχειρήσεις γιατί ασφαλίζονται προαιρετικά, όπως και τις εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών, καλλωπιστικών προϊόντων και φυτωρίων. Όμως, ο ίδιος νόμος δεν εξαιρεί τις θερμοκηπιακές επιχειρήσεις παραγωγής κηπευτικών, παρόλο που επίσης ασφαλίζονται προαιρετικά. Δημιουργείται, έτσι, ένα επιπλέον πρόσκομμα στη διαδικασία, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν εισηγείται θετικά για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών όταν αφορά θερμοκήπια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν ακόμα και οι μονάδες για τις οποίες είναι ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο. 

Επειδή, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του συγκεκριμένου Νόμου, σκοπός του είναι η αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες, που όμως μόνο αυτό δεν γίνεται τουλάχιστον στην περίπτωση των θερμοκηπιακών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας,   

Επειδή, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους η αποζημίωση των εν λόγω  παραγωγικών μονάδων, όπως άλλωστε τη δικαιούνται,  

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να ολοκληρωθεί η από τουλάχιστον διετίας ταλαιπωρία δεκάδων θερμοκηπιακών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και οι δικαιούχοι λάβουν επιτέλους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται;  

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

  

 

   

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα