Κυριακή, 28/04/2024 | 15:07

Κυκλοφόρησε το Αγιολόγιο 2024 της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν.Πρεβέζης

389 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/01/2024, 1:02 μμ | 0 σχόλια

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν.ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Κυκλοφόρησε το Αγιολόγιο 2024 της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν.Πρεβέζης

 

Κυκλοφόρησε σε καλαίσθητη έκδοση το Αγιολόγιο 2024 της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης, που φέτος είναι αφιερωμένο στο Μεγάλο Διδάχο του Γένους Κοσμά τον Αιτωλό.

Το Αγιολόγιο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μεταφέρει ΄΄την ευλογίαν της Μητρός Κωνσταντινοπολίτιδος Εκκλησίας, εκφράζοντας τας προσρήσεις επί τω ανατέλοντι νέω ενιαυτώ της χρηστότητος του Κυρίου΄΄ και εύχεται στον εντιμολογιότατο Άρχοντα Δεπουτάτο κ.Ευάγγελο Κατσίμπρα,  στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα τα μέλη της Εταιρείας ΄΄υγιείαν ακλινή, πνευματικήν ευφροσύνην και δαψιλή καρποφορίαν εν έργοις αγαθοίς…΄΄.

Ακολουθεί ο πρόλογος του Προέδρου της Εταιρείας κ.Ευαγγέλου Κατσίμπρα, όπου εξαίρεται η προσωπικότητα του αγίου Κοσμά και η προσφορά του στην ανάσχεση των εξισλαμισμών, στην ίδρυση σχολείων και στην ισχυροποίηση της ελληνικής γλώσσας. 

Το μεγαλύτερο μέρος του αγιολογίου καλύπτει η μελέτη του καθηγητού της θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., πρώην Κοσμήτορος και Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας κ.Μιχαήλ Τρίτου με τίτλο: ΄΄Το μεγαλείο της προσωπικότητας του αγίου Κοσμά του Αιτωλού΄΄. Ο κ.Τρίτος  αναφέρεται στο θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό έργο του αγίου Κοσμά και στην ιδιαίτερη σχέση του με την Πρέβεζα, αφού κήρυξε εκεί, ίδρυσε σχολείο και τμήμα του πουκαμίσου του βρίσκεται στο ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το αγιολόγιο, που διανθίζεται με υπέροχες γκραβούρες και σπάνιες εικόνες του αγίου Κοσμά, διακρίνεται για την καλαισθησία και την άριστη θεματική διάρθρωση.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα