Δευτέρα, 06/05/2024 | 14:48

Η “Τερψιχόρη” επιστρέφει στην Ήπειρο

305 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/01/2024, 9:16 πμ | 0 σχόλια
Ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, που στηρίζεται με τον αριστερό της αγκώνα σε υψηλό κορμό δέντρου και χρονολογείται στον 2ο π.Χ αιώνα και προέρχεται από λαθρανασκαφή στην περιοχή της Ηπείρου και ειδικότερα της Δωδώνης, περιλαμβάνεται στις 3 ελληνικές αρχαιότητες που επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα μετά τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Michael Carlos στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Το άγαλμα που φέρει το όνομα Τερψιχόρη, μαζί με μια πήλινη μινωϊκή λάρνακα του 14ου π.Χ αιώνα και μια μαρμάρινη ανδρική ιματιοφόφρα μορφή καθισμένη σε δίφρο η οποία τοποθετείται στον 4ο π.Χ αιώνα παρέλαβε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να γίνει άμεσα ο επαναπατρισμός τους.
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη η προσπάθεια του Υπουργείου διήρκεσε 16 και πλέον χρόνια και συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι αρχαιότητες κατέληξαν στην Αμερική μέσω παράνομων κυκλωμάτων.
Τα αρχαία επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν στο κοινό, πριν καταλήξουν στα μουσεία των περιοχών, από τις οποίες προέρχονται.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα