Σάββατο, 27/04/2024 | 21:58

Η Πρέβεζα γιορτάζει το Σάββατο την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων

662 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/01/2024, 3:05 μμ | 0 σχόλια
Την κορύφωση των γιορτών του δωδεκαημέρου αποτελεί ο Αγιασμός των Υδάτων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο ανήμερα των Θεοφανείων σε κάθε γωνιά της χώρας.
Στην πόλη της Πρέβεζας η τελετή της ρίψης του Σταυρού αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασί, η οποία είναι στενά συνυφασμένη με την θάλασσα και την παράδοσή της.
Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χριστοστόμου την παραμονή των Θεοφανείων στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός στον Ι.Ν του Αγίου Χαραλάμπους που θα είναι και ο μοναδικός Ναός στην πόλη όπου θα τελεστεί Εσπερινός.
Ανήμερα των Θεοφανείων επίσης στον Ι.Ν του Αγίου Χαραλάμπους θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία, ενώ θα ακολουθήσει ο Αγιασμός των Υδάτων στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το δημαρχείο της Πρέβεζας.
Η πομπή αναμένεται να φτάσει στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο στις 11 το πρωί και η ρίψη θα γίνει από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο εφόσον το επιτρέψει ο καιρός (ο οποίος θα επιδεινωθεί τα επόμενα 24ωρα) από σκάφος -όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια- ή από τη στεριά σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Χαρακτηριστικό έθιμο της Πρέβεζας είναι ότι η τελική ρίψη του μαρμάρινου Σταυρού γίνεται χωρίς κορδέλα κάτι που καθιστά την προσπάθεια για την ανάσυρσή του ακόμη πιο δύσκολη και απαιτητική.
Ο ανταγωνισμός για το ποιος θα φτάσει πρώτος το Σταυρό είναι κάθε χρόνο σκληρός, αφού εκείνος που θα το καταφέρει θεωρείται ότι θα έχει την θεϊκή ευλογία.
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα μεσάνυχτα της παραμονής των Θεοφανείων ανοίγουν οι ουρανοί, ενώ οι καλικάντζαροι γυρνούν στα έγκατα της γης για να κόψουν και πάλι το δέντρο της γης το οποίο έχει – στη διάρκεια των 12 ημερών – “θεριέψει”.
Παλιότερα χρόνια την παραμονή περνούσε ο ιερέας από τα σπίτια της πόλης και τα ράντιζε με αγιασμό έθιμο όπως που σταδιακά ατόνησε και εγκαταλείφθηκε.
Η κεντρική τελετή Αγιασμού των Υδάτων για την Δημοτική Ενότητα Λούρου θα πραγματοποιηθεί στην γέφυρα του ποταμού στην είσοδο του οικισμού και για τη Δ.Ε Ζαλόγγου στην παραλία του Καναλίου.
ΠΗΓΗ: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα