Κυριακή, 28/04/2024 | 02:08

Επιμνημόσυνη δέηση και τελετή απόδοσης τιμής για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη

684 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/01/2024, 8:42 πμ | 0 σχόλια

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Επιμνημόσυνη δέηση και τελετή απόδοσης τιμής για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη

Η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης συμμετέχει ως συνδιοργανωτής από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», τον Σύλλογο Προναία Αθηνά και το Κοινόν Πελοποννησίων στην τελετή μνήμης για τα 196 έτη από την εκδημία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1828.

Η τελετή και η επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10:00 στην Αθήνα, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως.

Έμπροσθεν του Ιερού Ναού βρίσκεται η περίτεχνη μαρμάρινη λάρνακα όπου είναι εναποτεθειμένα τα οστά του μεγάλου αυτού Ήρωα και αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.

Τα οστά μεταφέρθηκαν από την Βιέννη με αφορμή τον εορτασμό των 150 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το έτος 1964, αρχικά παρέμειναν στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Αιόλου, τότε Μητροπολιτικού Ναού, της πρωτεύουσας και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πεδίο του Άρεως.

Το Κλασικιστικού Τύπου μνημείο είναι μοναδικό παράδειγμα «κοιμώμενης» επί σαρκοφάγου ανδρικής μορφής στην Ελλάδα και αποδίδεται στον γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα