Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, με κυρίαρχες τον κορωνοϊό και τη γρίπη. Η θετικότητα μετά το μεγάλο επιδημικό «κύμα» των γιορτών μειώνεται, ωστόσο οι μολύνσεις είναι πολλαπλές καθημερινά. Μάλιστα, καταγράφονται συλλοιμώξεις, δηλαδή ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό και γρίπη ή ταυτόχρονη λοίμωξη με γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, η ταυτόχρονη λοίμωξη covid-19 και εποχικής γρίπης αποτελεί περίπου το 1% των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, από την εβδομάδα 40/2023 της επιδημιολογικής επιτήρησης (2-8 Οκτωβρίου 2023), που αποτελεί την επίσημη έναρξη επιτήρησης της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα, μέχρι και την εβδομάδα 1/2024 (1-7/2024), από τις 873 δειγματοληψίες σε ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιτήρησης σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταγράφηκαν εννέα συλλοιμώξεις Covid-19 – γρίπης. Επίσης, καταγράφηκαν δύο συλλοιμώξεις γρίπης-RSV, ενώ δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά παράλληλης νόσησης Covid-19 και RSV.
«Είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε όλα τα δεδομένα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στη Συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι συλλοιμώξεις μπορεί να εξαντλήσουν έναν οργανισμό περισσότερο σε σχέση με μονή λοίμωξη, για αυτό κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός, ειδικά των ατόμων που είναι άνω των 60 ετών ή όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα. Με δεδομένη την ορμητικότητα της γρίπης εφέτος, ειδικά την τύπου Α, και τις σοβαρές νοσηλείες που προκαλεί, σύμφωνα με γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού, καθώς η επίπτωσή του στην κοινότητα μειώνεται. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης των θανάτων που αυξάνεται πάντα τελευταίος σε μια επιδημική έξαρση, θυμίζει το «σκληρό» πρόσωπο της covid-19.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση κατά 27% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες παρουσίασε και ο αριθμός των εισαγωγών. Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, όμως, περιελάμβανε μια αρνητική έκπληξη, τον αριθμό των θανάτων. Σε διάστημα μιας εβδομάδας καταγράφηκαν 103 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.
Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς πάντα ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται όταν μια έξαρση κάνει το peak, την κορύφωσή της και οδηγείται σε πτώση. Είναι, όμως, ένα «καμπανάκι» για όσους ηλικιωμένους και ευάλωτους δεν έχουν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους. Την τελευταία εβδομάδα, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (44%) ακολουθούμενη από την EG.5 ή «Eris» (31%).
Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της εποχικής γρίπης νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr