Δευτέρα, 29/04/2024 | 07:46

Κορωνοϊός – Νοσηλείες: Πόσες ζωές έχουν σώσει τα αντιικά

307 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/12/2023, 2:18 μμ | 0 σχόλια

Σημαντικό «όπλο» στη θεραπευτική «φαρέτρα» έναντι του κορωνοϊού είναι τα αντιικά φάρμακα, που εξακολουθούν να αποδεικνύονται αποτελεσματικά αποτρέποντας νοσηλείες και θανάτους. Δύο χρόνια από τη διαθεσιμότητά τους για τη διαχείριση της νόσου Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί 172.000 αιτήσεις για χορήγηση αντιικών, με το ποσοστό έγκρισής τους να ξεπερνά το 99%.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 32ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (7-10 Δεκεμβρίου, Αθήνα). Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, κ Στέλιος Λουκίδης, τρεις είναι οι βασικές ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν τα αντιικά σκευάσματα. Πρόκειται για παθολόγους, γενικούς γιατρούς και πνευμονολόγους.

Η αποτελεσματικότητά τους ξεπερνά το 70% σε ό,τι αφορά στη μείωση κινδύνου νοσηλείας και θανάτου. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Infectious Diseases», σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς με covid-19 που δεν λαμβάνουν αντιικά φάρμακα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία αλλά και να καταλήξουν από τη νόσο έναντι όσων λαμβάνουν αντίστοιχη αγωγή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Πνευμονολογικό Συνέδριο, σε ό,τι αφορά στη νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη (Paxlovid), το μόνο αντιικό που είναι διαθέσιμο ουσιαστικά σήμερα για τους Έλληνες ασθενείς, από τα 13.462 άτομα που το έλαβαν χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο μόλς 297, ενώ σε σύνολο 12.728 ασθενών που δεν το πήραν, οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν τριπλάσιοι (857). Επίσης, από τους λήπτες αντιικών σκευασμάτων, τη μάχη για τη ζωή έχασαν 88 ασθενείς, έναντι 259 από όσους δεν πήραν τη θεραπεία – σχεδόν τριπλάσιος αριθμός απωλειών.

ΠΗΓΗ-φώτο: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα