Κυριακή, 28/04/2024 | 18:54

Ι.Μ. Νικοπόλεως & Πρεβέζης: Παρουσίαση των εργασιών ανάδειξης των ιστορικών Μονών Αβάσσου & Αγίων Αποστόλων

438 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/12/2023, 3:34 μμ | 0 σχόλια
Σκοπός η ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή
Οι εργασίες για την προστασία και ανάδειξη δυο Ιερών Μονών με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή, η Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Αβάσσου και η Ι.Μ. Αγίων Αποστόλων στο Λιθάρι βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.Τα δύο αυτά έργα αναμένεται να αναδείξουν τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και να ενισχύσουν τον προσκυνηματικό τουρισμό.
Στην ημερίδα οι μελετητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους για το έργο με τίτλο “Αναβάθμιση Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού” που υλοποιήθηκε από την Μητρόπολη Πρέβεζας με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τους ομιλητές στη Μονή Αβάσσου έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του λίθινου δαπέδου, συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των τοιχογραφιών του καθολικού, αναδεικνύοντας την ιστορική και καλλιτεχνική αξία των εξαιρετικών αγιογραφιών, ενώ έγινε και διαμόρφωση χώρου προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.
Στη Μονή Αγίων Αποστόλων στη περιοχή Λιθάρι διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος και κατασκευάστηκε πρόσβαση ΑΜΕΑ, ενώ συνδέθηκαν οι δύο ναοί (ο παλιός και ο νέος), έγιναν εργασίες συντήρησης και βελτιώθηκε ο εξοπλισμός τους. Επίσης κατασκευάστηκε προσκυνητάριο προς τιμή του Αποστόλου Παύλου σε αντιστοιχία με τα μνημεία που έχουν κατασκευαστεί στα σημεία που έχει κηρύξει ο Απόστολος Παύλος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσίαζαν οι μόνες το 2012, στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων και στις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο.
Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν την περιφέρεια Ηπείρου τα στελέχη της εφορείας αρχαιοτήτων, τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως πατέρα Σίμωνα, τους μελετητές και ιδιαίτερα τον μηχανικό κ. Τάκη Παππά που ανέλαβε τις εργασίες όταν ο διαγωνισμός απεβει άγονος και κινδύνευε το έργο με απένταξη.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, οι αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Κουμπής, Νίκος Παγγές, Γιώργος Σαριάνογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Δράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γούσης, και η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ύμνους και ψάλματα της εορτής των Χριστουγέννων από το Χορό Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα