Κυριακή, 28/04/2024 | 10:22

Θανάσης Καββαδάς: Το Κτηματολόγιο γίνεται ψηφιακό, μειώνεται η γραφειοκρατία και το κόστος για τον πολίτη

619 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/12/2023, 7:06 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Το Κτηματολόγιο γίνεται ψηφιακό, μειώνεται η γραφειοκρατία και το κόστος για τον πολίτη –  Η Λευκάδα κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης – Θα ενισχυθεί το Κτηματολογικό Γραφείο με προσωπικό – Παραδίδεται το νέο κτίριο τις επόμενες μέρες» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κτηματολόγιο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Στην εισαγωγή του ο Βουλευτής καταδίκασε την επίθεση κατά του αστυνομικού στα επεισόδια στο Ρέντη και εξέφρασε τις θερμές ευχές του για καλή ανάρρωση στον τραυματία αστυνομικό και καλή δύναμη στην οικογένειά του, τονίζοντας ότι η οπαδική βία πρέπει να εξαλειφθεί οριστικά από τα γήπεδα, ο αθλητισμός πρέπει να είναι γιορτή και όχι πεδίο μάχης.

Περνώντας στο νομοσχέδιο, σχολίασε ότι οι δυσκολίες και τα ιδιαίτερα προβλήματα του Κτηματολογίου είναι γνωστά, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στις μεταγραφές ακινήτων, σε ό,τι αφορά στην καταχώρησή τους, που πρέπει να διευθετηθούν, ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για τους πολίτες αλλά και για τους επενδυτές. 

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψηφιοποίησης, απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολύνονται οι συναλλαγές και να μην μένει αναξιοποίητη η ακίνητη περιουσία των πολιτών, να απεγκλωβιστούν οι ιδιοκτήτες από τις χιλιάδες μεταγραφές πράξεων που εκκρεμούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη θετική αποτίμηση που έγινε από τους φορείς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή. 

Ανέφερε ότι αρχές Ιανουαρίου ξεκινά πιλοτικά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης ένα έτος, ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου, προκειμένου να μην χρειάζεται ο πολίτης να επισκέπτεται τα κτηματολογικά γραφεία, ενώ παράλληλα το νομοσχέδιο εισάγει καινοτομίες που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και επιταχύνουν τις διαδικασίες, όπως:

    1. Δίνεται παράταση έως 30 Νοεμβρίου 2024 για την διόρθωση πρώτων εγγραφών, αλλά και για να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι διόρθωση όταν η ιδιοκτησία τους έχει χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να περιέλθει η περιουσία τους στο δημόσιο. 
    2. Καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ ως προϋπόθεση στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι μια ρύθμιση που περιορίζει τη γραφειοκρατία των πιστοποιητικών, κάτι που είναι προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των δήμων, οι οποίοι επιβαρύνονται με επιπλέον όγκο εργασίας. 
  • Αυτοματοποιούνται διαδικασίες και διευκολύνεται ο πολίτης αφού το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε κάθε πράξη αγοραπωλησίας θα είναι αυτό που θα ενημερώνει κάθε δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. 
  • Σε μεταβιβάσεις ακινήτων εντός του ίδιου γεωτεμαχίου, για παράδειγμα μεταβιβάσεις αποθηκών, διαμερισμάτων, θέσεων στάθμευσης κλπ, μέχρι σήμερα χρειάζονταν ξεχωριστά αποσπάσματα κτηματολογικού διαγράμματος για καθένα από αυτά. Πλέον αρκεί ένα ολοκληρωμένο απόσπασμα και έτσι μειώνεται και η γραφειοκρατία και το κόστος για τον πολίτη. 
  1. Οι μεταβιβάσεις μπορούν να γίνονται με ψηφιακές συμβολαιογραφικές πράξεις χωρίς να χρειάζονται αντίγραφα κτηματολογίου. Ουσιαστικά επιταχύνεται η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση της σχετικής διαδικασίας. Μάλιστα το αντίγραφο του κτηματολογικού διαγράμματος θα προσαρτάται από τον ίδιο τον φορέα, απαλλάσσοντας τον πολίτη από μια ακόμη πράξη. 
  2. Ύστερα από αίτηση του πολίτη ο προϊστάμενος του κτηματολογικού γραφείου και οι υπάλληλοι θα μπορούν να προβαίνουν σε διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων, στοιχείων ταυτότητας ιδιοκτήτη και να διαγράφουν όσους λανθασμένα καταχωρήθηκαν ως δικαιούχοι σε ακίνητα. Λύνεται έτσι το πρόβλημα με την υπέρβαση των 1.000 χιλιοστών που πολλές φορές προκαλούσε πρόβλημα στους ιδιοκτήτες. 
  3. Τα συμβόλαια θα αναρτώνται σε ψηφιακή πλατφόρμα και οι δικηγόροι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν και να ελέγχουν τα συμβόλαια. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στο γεγονός ότι διευρύνεται η βάση των μηχανικών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την υλοποίηση του Κτηματολογίου. Έτσι μπορούν πια να είναι και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), όχι μόνο πανεπιστημιακής (ΠΕ). 

Παρατήρησε ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει μετωπικά τα προβλήματα, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί, αφού το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι μια μεγάλη τομή στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και στην πλήρη υλοποίηση του έργου του Κτηματολογίου γιατί, όπως είπε, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει Κτηματολόγιο, για την ολοκλήρωση του οποίου έχουμε δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2025. 

Ο Βουλευτής ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει:

α) Την ενίσχυση του προσωπικού με νέες προσλήψεις, όπου ανέφερε ως παράδειγμα τη Λευκάδα που το Κτηματολογικό Γραφείο λειτουργεί με μόλις 3 άτομα, ζητώντας την ενίσχυσή του με επιπλέον προσωπικό.

β) Το έργο της ψηφιοποίησης των συμβολαίων που έχει ενταχθεί στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου ο Βουλευτής ζήτησε την υλοποίησή του κατά προτεραιότητα στη Λευκάδα, λαμβάνοντας τη θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του Υπουργείου. 

Τόνισε μάλιστα ότι αυτή δεν είναι η μόνη ούτε η πρώτη συμβολή της Κυβέρνησης στα προβλήματα με το Κτηματολόγιο που απασχολούν το Νομό. Αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον παριστάμενο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κώστα Κυρανάκη, μαζί με τους συναδέλφους τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Βουλευτή Λέσβου, και τον κ. Νότη Μηταράκη, Βουλευτή Χίου, με τους οποίους, όπως είπε, έχουν παρόμοια ζητήματα με το Κτηματολόγιο. 

Επεσήμανε ότι σε κάποιες περιοχές της Λευκάδας το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1998, με τις αστοχίες να ξεπερνούν το 70% των κτηματογραφούμενων περιοχών, γεγονός που οδήγησε, έπειτα από πολλά χρόνια, στη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού, όπου οι ιδιοκτήτες θα υποδείκνυαν οι ίδιοι τα σωστά όρια των γεωτεμαχίων τους. Η διαδικασία ξεκίνησε ουσιαστικά το 2019, υπήρξαν κάποια αποτελέσματα όμως, όπως είπε, είμαστε ακόμα μακριά από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε 9 περιοχές, τον Αλέξανδρο, την Απόλπαινα, την Καρυά, τους Καρυώτες, την Κατούνα, τη Λευκάδα, τους Σφακιώτες, αλλά και στο χωριό των Τσουκαλάδων, όπου υπάρχει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Σχολίασε ότι ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έγιναν πολλές προσπάθειες, υπήρξαν πολύ θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δόθηκαν παρατάσεις, προχωρήσαμε σε συμπληρωματικές συμβάσεις τις οποίες ωστόσο δεν υπέγραψε ο ανάδοχος με αποτέλεσμα να λυθεί και η σύμβαση με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Όμως, τόνισε, η προσπάθεια συνεχίζεται για να λυθεί το πρόβλημα, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ συνεχάρη τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκη, διότι, όπως είπε, αν και λίγο καιρό σε αυτή τη θέση έχει, ήδη κάνει ουσιαστικές και τολμηρές παρεμβάσεις για να βοηθήσει τη Λευκάδα. 

Συνεχάρη ακόμα τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου, τον κ. Στέλιο Σακαρέτσιο και τους συνεργάτες του, για την άριστη συνεργασία που είχε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 4 επιλεγμένες ενότητες του επαναπροσδιορισμού, σε 191 γεωτεμάχια, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, το οποίο αν πετύχει θα προχωρήσει και σε όλες τις άλλες περιοχές επαναπροσδιορισμού. 

Επιπλέον, επεσήμανε, από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε μια διαδικασία μετεγκατάστασης του κτηματολογικού γραφείου Λευκάδας, η οποία ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και παραδίδεται ένα νέο, σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο, που είναι κόσμημα και θα στεγάσει την υπηρεσία, ενώ ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να παραστεί στα εγκαίνια.

Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς από το παλιό στο νέο κτίριο, πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο ένας ανάδοχος έχει κάνει προσφυγή εναντίον του άλλου. Εξέφρασε την άποψη ότι η σωστή λύση προτάθηκε από τον Υφυπουργό στην Επιτροπή, να αναλάβουν, δηλαδή, τη μεταφορά οι ανάδοχοι της ψηφιοποίησης των αρχείων και να μην περιμένουμε ένα χρόνο για τη μεταφορά. Τέλος, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έδωσε λύση και στο ζήτημα του προϊστάμενου του κτηματολογικού γραφείου Λευκάδας, αφού με το παρόν νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής και σε άλλους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά χρόνια εμπειρίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής είπε:

«Έχουμε μία συνεπή πολιτική και για το Κτηματολόγιο. Η Κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμη φορά τόλμη και ευελιξία και κυρίως αποτελεσματικότητα. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η απλοποίηση των διαδικασιών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας είναι μονόδρομος, προκειμένου να προχωρήσει σε έναν χρόνο από τώρα η αγοραπωλησία ακινήτων που έχουν κτηματογραφηθεί, να γίνει ψηφιακά, άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες και με πλήρη ασφάλεια δικαίου. 

Κυρίως, όμως, το νομοσχέδιο αυτό κάνει ένα μεγάλο ουσιαστικό βήμα για την κατάκτηση ενός ποιοτικού στόχου, να σταματήσει δηλαδή η χώρα μας να είναι ουραγός στην Ευρώπη στο θέμα της κτηματογράφησης και να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ακριβές, αξιόπιστο κτηματολόγιο, ένα κτηματολόγιο όπως αρμόζει σε σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, ένα κτηματολόγιο όπως το χρειάζεται κάθε πολίτης.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα