Πέμπτη, 02/05/2024 | 14:34

Θανάσης Καββαδάς: «Οι Φακές Εγκλουβής στο μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)»

727 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/12/2023, 5:58 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Οι Φακές Εγκλουβής στο μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)»

 

Οι φακές Εγκλουβής βρίσκονται από σήμερα στο Μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλέον, ο σπόρος που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Εγκλουβής, αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται ως μοναδικό προϊόν της Λευκάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε: 

«Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που είχαμε με την καταχώρηση των φακών Εγκλουβής στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σήμερα κερδίσαμε έναν πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο αγώνα. Η αναγνώριση των φακών Εγκλουβής ως προϊόντος ΠΟΠ θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αξία τους, αφού η μοναδικότητά τους αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο. 

Υπενθυμίζω ότι το αίτημα για κατοχύρωση της ονομασίας, κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2020 και εγκρίθηκε σε εθνικό επίπεδο με την αριθ. 2437/308225/04-11-2020 Απόφαση. Στις 11-11-2020, το αίτημα διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στις 31-5-2021, απέστειλε παρατηρήσεις στο υποβληθέν αίτημα καταχώρισης. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 είχα συναντήσει για το θέμα τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, και του είχα μεταφέρει τις εκκλήσεις των παραγωγών για στήριξη του αιτήματός τους, ενώ είχα ζητήσει επίσπευση και από τις επόμενες ηγεσίες του Υπουργείου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε τις ζητούμενες διευκρινίσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2023, οι φακές Εγκλουβής εντάχθηκαν στο Μητρώο ΠΟΠ. 

Θέλω να τονίσω ότι πλέον θεωρώ δεδομένο ότι οι πρωτοβουλίες μας που σχετίζονται με τις φακές Εγκλουβής, όπως η πληρωμή των αποζημιώσεων για καταστροφές και η λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής, θα έχουν θετική εξέλιξη. 

Η Λευκάδα πετυχαίνει ένα ακόμα πολύ θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα σε έναν παραγωγικό τομέα, τον αγροδιατροφικό, τον οποίο έχουμε στρατηγικό στόχο να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό και με τον τουρισμό, για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας, κυρίως όμως για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα