Δευτέρα, 29/04/2024 | 07:01

Θανάσης Καββαδάς: Η Ελλάδα είναι πλέον μια άλλη χώρα, η εικόνα της έχει αναβαθμιστεί σε διεθνές επίπεδο

571 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2023, 4:27 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Η Ελλάδα είναι πλέον μια άλλη χώρα, η εικόνα της έχει αναβαθμιστεί σε διεθνές επίπεδο – Η Κυβέρνηση συνεχίζει με αξιοπιστία τις πολιτικές της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης» 

– Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2024

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς. 

Εισαγωγικά ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε μια οικονομική ανάκαμψη, που η χώρα είχε να δει εδώ και δεκαετίες, εξασφαλίζοντας, με επίμονη διεκδίκηση, χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 32 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία με την τελευταία αναθεώρηση θα γίνουν 36 δισεκατομμύρια, και τα οποία προστέθηκαν στα 40 δισεκατομμύρια των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τόνισε ότι όλα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να κρατήσει όρθια την οικονομία και την κοινωνία μέσα σε πρωτοφανείς αντιξοότητες, έδωσαν όμως παράλληλα, και τη δυνατότητα να δρομολογηθούν σε όλη τη χώρα μικρά και μεγάλα έργα, αλλά και χρηματοδοτήσεις, που με τη σειρά τους έδωσαν ελπίδα και προοπτική, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναθέσουν ξανά στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας και την ευκαιρία κατάρτισης ενός ακόμα προϋπολογισμού ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παραθέτοντας κάποια στοιχεία με νούμερα, ανέφερε ότι το 2023 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τριπλάσιο από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί το 2024 τα 233 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να παραμένουν ανοδικοί φτάνοντας στο 2,9%. Σχολίασε ότι ο στόχος αυτός καθίσταται εφικτός διότι στην πραγματική οικονομία θα εισρεύσουν επενδυτικοί πόροι ύψους 12,2 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τόνισε ακόμη ότι η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει φθηνότερη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ παράλληλα, η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί και για πρώτη φορά θα φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση των μνημονίων. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, έχουμε μπει σε νέα τροχιά υλοποίησης επενδύσεων που παράγουν πλούτο και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1% το 2023, και πρόβλεψη για νέο άλμα μέσα στο 2024 κατά 15,1%. 

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, είπε ότι αυξήθηκαν κατά 9,1% σε σχέση με το 2022 και χωρίς να επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αφού συνεχίστηκε η πολιτική μείωσής τους, αποδεικνύοντας ότι για την αύξηση των φορολογικών εσόδων υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός που ανοίγουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Σχολίασε ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πλέον είναι μια άλλη χώρα, έχει αφήσει πίσω της τις παθογένειες του παρελθόντος, έχει μια Κυβέρνηση που αποπνέει αξιοπιστία και έχει αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει σαφής πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, καθώς το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης από το 172,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2022, μειώθηκε σε 160,3% το 2023 και θα μειωθεί ακόμα περισσότερο σε 152,3% το 2024.

Παρατήρησε ακόμη ότι η αναπτυξιακή στόχευση του Προϋπολογισμού του 2024 συνυπάρχει με την κοινωνική στόχευση, η οποία δεν αφορά μόνο τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία που αυξάνονται, αλλά και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που στοχεύουν στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, παραθέτοντας επιλεκτικά:

  • Την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 13 χρόνια, παράλληλα με την αναμόρφωση του μισθολογίου τους. 
  • Την αύξηση των συντάξεων, όπου υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτό τον μήνα έχει προγραμματιστεί η οικονομική στήριξη περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά, ενώ ανάλογη στήριξη θα υπάρχει και για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 
  • Την άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
  • Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
  • Την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8% για την εισοδηματική ενίσχυση περίπου διακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών. 

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ και θα υπάρξει και νέα αύξηση τον Απρίλιο, ενώ χαρακτήρισε μέτρο με αναμφισβήτητο θετικό και κοινωνικό πρόσημο την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. 

Ανέφερε ακόμη ότι στη δημόσια υγεία αυξάνεται η επιχορήγηση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά 338 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνονται και οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 170 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, επεσήμανε, στον Προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί πιστώσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών στο μέλλον, αφού έχουν προϋπολογιστεί πόροι ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης που είναι η μείωση των φόρων, αφού, πέρα από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπως η μονιμοποίηση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, η μείωση κατά 50% του Τέλους Επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η χώρα έχει μπει σε μια νέα εποχή. Μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αστάθειας και με ισχυρές αβεβαιότητες, η ελληνική οικονομία αποδεικνύει τη δυναμική, αλλά και την ανθεκτικότητά της. 

Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκαναν μια συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό, μία συμφωνία ότι θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη με λιγότερους φόρους και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Τιμήσαμε αυτή τη συμφωνία, κάνοντας πράξη όσα υποσχεθήκαμε. Προεκλογικά ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ελληνικό λαό να κάνει αυτή τη συμφωνία αλήθειας συμβόλαιο και οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη και ανανέωσαν την εντολή τους για μια ακόμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. 

Είναι μια εντολή για να συνεχίσει η χώρα να προχωρά μπροστά, με ασφάλεια και σταθερότητα, μία εντολή για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. 

Χρέος δικό μας ως Βουλευτών είναι να συνεχίσουμε να τιμούμε τη δική μας πλευρά της συμφωνίας, να συμβάλλουμε σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για όλους. Το χρέος μας αυτό το κάνουμε πράξη, υπερψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2024».

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα