Σάββατο, 27/04/2024 | 07:51

November rain-Καλό μήνα σε όλους και σε όλες!

567 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/11/2023, 12:05 πμ | 0 σχόλια

 

Ο Τελευταίος μήνας του φθινοπώρου που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής τα… πράγματα σοβαρεύουν. Αυτό συνηθίζουμε να λέμε σε κάθε ερχομό του Νοέμβρη. Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά στο καλοκαίρι και θυμίζει πολύ καλοκαίρι, ο Οκτώβρης όταν είναι γλυκός, είναι υπέροχος, ο Νοέμβρης που είναι και ο τρίτος μήνας του Φθινοπώρου βρίσκεται σχεδόν πάντα πιο κοντά στον χειμώνα, μοιάζει πολλές φορές με προάγγελο του χειμώνα.

Ο Νοέμβριος είναι ίσως ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου. Μήνας, μελαγχολικός κιτρινισμένος, κρύος, αλλά και γεμάτος αισιοδοξία για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, για ένα εύκολο ξεχειμώνιασμα. Ο μήνας ο θολός,  ο ατμοσφαιρικός, που κουβαλά στις πλάτες του τον χειμώνα, που αφήνει οριστικά πίσω του το καλοκαίρι.

Αυτός που θριαμβεύει όλα τα γήινα χρώματα γύρω μας και ελαχιστοποιεί το πράσινο και τα άνθη, ο μήνας που φεύγει η Πούλια ώσπου να ξανάρθει τον Μάη. Ο μήνας που φέρνει τις βροχές συχνότερα, των λίγων καρπών, του κρασιού και του λιομαζέματος.

Ο μήνας που αγαπούν πολλοί καλλιτέχνες που και για πολλούς είναι μήνας δημιουργίας.  Η ονομασία του προέρχεται από τον λατινικό αριθμό novem, δηλαδή ένατος, αφού ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος στη σειρά μήνας του έτους. Αυτό το Novem τροφοδότησε και όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες (nove στα ιταλικά, nueve στα ισπανικά, nine στα αγγλικά, neun στα γερμανικά, neuf στα γαλλικά κ.ο.κ). Οι Ρωμαίοι τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια.

Το ταξίδι του χρόνου από δημιουργίας του κόσμου συνεχίζεται με ιλλιγιώδεις ταχύτητες και ο χρόνος και σκανάρει και σαρώνει και αφανίζει τα πάντα  στο πέρασμά του.

Οι νύχτες θα μεγαλώνουν και το φως της ημέρας θα λιγοστεύει, η θερμοκρασία θα υποχωρεί και για να πω την αλήθεια, ο χειμώνας δεν είναι η εποχή που συμπαθώ.

Απλά έχουν τέτοια δυναμική τα θέλω μας στη ζωή που υψώνουμε τείχη αντίστασης για να συνεχίσουμε και για τον χειμώνα και ειδικά σε μια περιοχή όπως τη δική μας που ο χειμώνας είναι βαρύς και ασήκωτος, η ιδέα και η δημιουργία του Κομιτάτου στην Πρέβεζα, είναι για μας η καλύτερη διέξοδος, για να τα καταφέρουμε να ονειρευόμαστε και να έχουμε θετικές σκέψεις και ενέργειες και μέσα στον μουντό και γκρίζο χειμώνα. Είναι η πολυχρωμία και τα πολύχρωμα φώτα που αποκρούουν τον επιθετικό χειμώνα.

Καλό μήνα σε όλους και σε όλες

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα