Τελικά, η μακροζωία δεν είναι θέμα τύχης, αλλά ζήτημα καθημερινών επιλογών. Αυτό επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά μια διεθνής ομάδα ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας, εθισμού, καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας και διατροφολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στο Nature Food. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν τον ρόλο της διατροφής στην επίτευξη της μακροζωίας. Προγενέστερη έρευνα έχει δείξει ότι η ανθυγιεινή διατροφή οδηγεί σε περισσότερους από 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ, στον αντίποδα, μια σειρά μελετών υποστηρίζει ότι τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη, που διερευνά τον ρόλο της γενετικής προδιάθεσης και της περιβαλλοντικής έκθεσης στην ανάπτυξη ασθενειών. Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο δεδομένων υγείας από μισό εκατομμύριο εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας κατά μέσο όρο 40 – 69 ετών κατά τη στιγμή της εγγραφής τους και έχει στόχο την παρακολούθηση της υγείας τους για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες όλων των εθελοντών στη βάση δεδομένων και ομαδοποίησαν τους ανθρώπους με βάση τα πρότυπα διατροφής, σημειώνοντας παράλληλα πώς αυτά άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, με στόχο να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο της διατροφικής συμπεριφοράς στο προσδόκιμο ζωής.
ΠΗΓΗ:΅ygeiamou.gr Photo: Shutterstock