Δευτέρα, 29/04/2024 | 03:03

Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Πρέβεζας: Αναβίωση του εθίμου με τα ποολυσπόρια, αλλά και τηγανίτες, γαλατόπιτες…

340 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/11/2023, 1:09 μμ | 0 σχόλια

Με αρκετές παραλλαγές σε ολόκληρη την χώρα φτιάχνουν τα “Πολυσπόρια”την παραμονή ή την ημέρα της γιορτής της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας , δηλαδή στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

 

    Έτσι και φέτος όπως και κάθε χρόνο έγινε η αναβίωση του  εθίμου στη δομή Κ.Η.Φ.Η. στο Δήμο Πρέβεζας. Οι κυρίες της δομής παρασκεύασαν πολυσπόρια, αλλά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως τηγανίτες και γαλατόπιτες  που μοιράστηκαν σε όλους τους  ωφελούμενους.  

  Τα πολυσπόρια είναι ουσιαστικά κάτι σαν οσπριάδα, που συνδυάζει όσπρια και δημητριακά σε μια σούπα. Κάποιοι μάλιστα βάζουν μέσα και ξηρούς καρπούς και το σερβίρουν με ζάχαρη, και κανέλα.

  Στις αγροτικές  περιοχές που επικρατεί το έθιμο  αυτό οι γυναίκες της οικογένειας πήγαιναν ένα πιάτο πολυσπόρια στην εκκλησία για να «διαβαστεί» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το υπόλοιπο το μοίραζαν στη γειτονιά, το έτρωγαν στο σπίτι με την οικογένεια και ό,τι περίσσευε το έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούσαν για το όργωμα του χωραφιού ή το έριχναν στο χωράφι για καλή σοδιά.

 

Η Δομή «Κ.Η.Φ.Η.στο Δήμο Πρέβεζας»  έχει ενταχθεί  στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»  στον άξονα προτεραιότητας  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείo.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα