Δευτέρα, 29/04/2024 | 02:04

Θανάσης Καββαδάς: Κάλεσα τον Υπουργό να λάβει υπόψη του τα σχόλια της διαβούλευσης για βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

579 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/11/2023, 6:18 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Κάλεσα τον Υπουργό να λάβει υπόψη του τα σχόλια της διαβούλευσης για βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο – Έχουμε έναν ακόμα Προϋπολογισμό που οδηγεί σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» – 

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024

 

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024. Ο Βουλευτής, ο οποίος προέδρευσε στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό, είχε πριν την ομιλία του την ευκαιρία να ζητήσει από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Παπαθανάση, να επισπεύσει τη διαδικασία για την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη χρηματοδότηση του αγωγού ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, τονίζοντας ότι αυτές οι περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν πολύ σημαντικό πρόβλημα με την ύδρευση. 

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, τόνισε ότι είναι ο πρώτος που συντάσσεται μετά τη νωπή εντολή που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη θητεία στο τιμόνι της χώρας και ότι αποτελεί επαναβεβαίωση της βούλησης των πολιτών για να συνεχίσει η Ελλάδα να βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης, της οικονομικής ανάταξης αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχολίασε ότι οι πολίτες αξιολόγησαν την πορεία της οικονομίας, μια πορεία η οποία οδήγησε στο μεγάλο επίτευγμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, καθώς και τα δεκάδες μέτρα μείωσης φόρων και εισφορών τα οποία αύξησαν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δώσουν εντολή για την κατάρτιση ενός ακόμη προϋπολογισμού από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός αυτός έρχεται μέσα σε μια νέα συγκυρία, με νέες προκλήσεις, αλλά και με την Ελλάδα να έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, καθώς αποτυπώνει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι δηλαδή, η εθνική οικονομία βρίσκεται σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύεται και με νούμερα: 

    • Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, ενώ για το 2024 θα αυξηθεί στο 2,9%, μεγαλύτερος δηλαδή από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
    • Οι επενδύσεις θα αυξηθούν με ρυθμό 15,1%.
    • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα μειώσει το δείκτη της ανεργίας τουλάχιστον στο 10,6%, όταν τον Ιούλιο του 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παραλάβει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας που έφτανε στο 17%. 
  • Το 2024 θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία επενδυτικοί πόροι συνολικού ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε, είναι πολύ σημαντικό το κοινωνικό πρόσημο που αναδεικνύεται μέσα από τα δεδομένα του προϋπολογισμού του 2024, αναφέροντας συγκεκριμένα:

    1. Αύξηση κατά 3% των συντάξεων και έκτακτη ενίσχυση μέσα στο Δεκέμβριο για την οικονομική στήριξη περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά. 
    2. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω της αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται και σε αύξηση των καθαρών αποδοχών τους. 
    3. Οικονομική στήριξη μέσα στο Δεκέμβριο του 2023 σε ευάλωτα νοικοκυριά
    4. Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια
    5. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από το 2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, όπως έγινε και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – ένα μέτρο για τη στήριξη της οικογένειας. 
    6. Αύξηση κατά 900.000.000 των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2023.

Αναγνώρισε το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο όπως ανέφερε εκδηλώθηκε μετά από τον πόλεμο της Ουκρανίας και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., επεσήμανε όμως ότι χρειάζονται και άλλες προσπάθειες για τη μείωση της ακρίβειας, κάτι που η Κυβέρνηση γνωρίζει, γι’ αυτό και εντείνει τους ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας, συνεχίζει μέτρα που έχουν συγκρατήσει τις τιμές, κυρίως, όμως, συνεχίζει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος, όπως οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Τόνισε ότι η δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση για στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη, οφείλεται στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση που εφαρμόζεται, η οποία δίνει τη δυνατότητα να διατεθούν προς αυτόν τον σκοπό πόροι συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ανέφερε, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχει δικαιώσει την Κυβέρνηση, αφού τα δημόσια έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 9,1% όχι από επιβολή φόρων αλλά, αντιθέτως, από την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων, από την αύξηση του ΑΕΠ, από την ανάπτυξη και τις συνεπείς προσπάθειες για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος, έκανε αναφορά στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου σχολίασε θετικά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει τη βούληση να προχωρήσει σε αλλαγές, ενώ κάλεσε τον Υπουργό να ακούσει τους πολίτες και να λάβει υπόψη του τα σημαντικά σχόλια που έχουν γίνει στη διαβούλευση ώστε όπου είναι δυνατό να γίνουν διορθώσεις για να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα οι στόχοι της φορολογικής δικαιοσύνης και της πάταξης της φοροδιαφυγής. 

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι, σε αντίθεση με όσους λαϊκίζουν, η πλειοψηφία θέλει η φορολογική μεταχείριση από το κράτος να είναι τέτοια που θα εξασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη στα έσοδα, που είναι απαραίτητα για να έχουμε κοινωνικό κράτος και κοινωνικές πολιτικές, όπως η δημόσια υγεία και παιδεία.

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα